6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăLifestyleCum schimbă iluminatul inteligent orașele

Cum schimbă iluminatul inteligent orașele

Iluminatul inteligent înseamnă pentru orașe un consum eficient de energie, dar și străzi mai sigure. 55% din populația globului trăiește astăzi în orașe, iar până în 2050, procentul va fi de 68%, potrivit datelor ONU. Orașele de astăzi consumă aproximativ 70% din energie și sunt responsabile pentru 75% din emisiile de carbon.

 

Consum eficient de energie

Iluminatul inteligent înseamnă în primul rând un consum eficient de energie. Dacă ne-am obișnuit deja ca luminile să se stingă și se aprindă când intrăm sau ieșim din încăpere, acum vedem același principiu funcționând pe stradă. Sistemele inteligente de iluminat stradal furnizează cantitatea necesară de lumină, acolo unde este necesar și atunci când este necesar. În marile orașe, o mare parte din bugetul primăriilor merge către iluminatul public, așa că prin gestionarea inteligentă a iluminatului stradal, primăria poate să reducă costurile cu energia și să reducă lumina obositoare.

 

Străzi mai sigure

Un alt avantaj al iluminatului inteligent în orașe este legat nivelul de siguranță pe străzi. Studiile arată că multe persoane se simt mai în siguranță dacă este folosit iluminatul cu LED, în locul soluțiilor tradiționale de iluminat stradal. Lumina albă caldă este confortabilă pentru ochi și e mai sigură atât pentru șoferi și pentru pietoni, care pot anticipa mai ușor pericolele din trafic.

Același lucru este valabil și când vine vorba despre iluminarea tunelelor, așa cum se poate observa în cazul tunelului Upper Thames din Londra. Un sistem integrat de iluminat pentru tunele, cu LED-uri de ultimă generație, oferă siguranță și eficiență – drumul este bine iluminat, iar instalația este foarte simplu de gestionat.

 

Orașe mai atractive

În sfârșit, iluminatul inteligent înseamnă și mai puțină poluare (reducerea emisiilor de CO2), dar și o atmosferă mai primitoare pentru orașe. Iluminatul inteligent ajută la construirea identității unui oraș, îi poate oferi o semnătura care să îl diferențieze de alte orașe. Este lecția pe care au învățat-o orașe ca Londra, Buenos Aires, Los Angeles, sau, la noi, Iași.

Cele mai citite

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...

OpenAI amendată cu 15 milioane de euro de Italia pentru încălcarea protecției datelor

Agenția italiană de protecție a datelor, Garante, a sancționat OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, cu o amendă de 15 milioane de euro, după o investigație privind...

Elon Musk, sprijin public pentru AfD în campania electorală din Germania. Declarația controversată a miliardarului

Elon Musk, miliardarul american și CEO al Tesla și SpaceX, a intrat în atenția opiniei publice din Germania prin sprijinul declarat pentru partidul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă