Este pentru a noua oară de la începutul anului când moneda europeană atinge un nivel-record. Luni, cursul euro a crescut până la nivelul de 4,7081 lei, însă marți a depășit un nou prag, 4,7142 lei.
Analiștii explică această devalorizare în special prin importurile masive de energie electrică din ultima perioadă. Prăbușirea leului are loc, totodată, pe fondul scandalurilor legate de OUG 114 (n.r. – taxa pe lăcomie), dar și a incertitudinii economice întreținută de lipsa bugetului și de instabilitatea me-
diului fiscal.
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,1377 lei la 4,1491 lei. Este cel mai mare nivel din 15 mai 2017, când a fost 4,1521 lei.
Analiștii CFA: Euro va ajunge la 4,78 lei în 2019
CFA România (n.r. – asociaţia profesioniştilor în investiţii) a publicat, marți, Indicatorul de Încredere Macroeconomică, prin intermediul căruia cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Peste 87% din analiștii intervievați anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.
Valoarea medie a anticipaţiilor analiștilor pentru următorul semestru este de 4,7168 lei pentru un euro, în timp ce pentru următorul an, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883 lei/euro.
Totodată, rata anticipată a inflației pentru următorul an este de 3,93%. Totodată, ROBOR la trei luni este anticipat a fi în medie, în următoarele 12 luni, la 3,38%. „Sunt de remarcat anticipaţiile de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori Bucureşti, în următoarele 12 luni, peste 73% dintre respondenţi anticipând această evoluţie“, menționează CFA România.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut în decembrie 2018, faţă de luna anterioară, cu 15,6 puncte, până la valoarea de 28,7 puncte, în timp ce, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, acesta a pierdut 12,3 puncte. Totodată, indicatorul condiţiilor macroeconomice curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 9,1 puncte, până la valoarea de 46,4 puncte (minus 12,5 puncte comparativ cu decembrie 2017).
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat în mai 2011. Sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.
BNR: Este vorba de cerere și ofertă
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că deprecierile de 1-2 bani ale leului de la o zi la alta sunt rezultatul cererii și al ofertei de pe piața valutară și nu au cum să reprezinte mişcările din economie într-un timp atât de scurt. „Este pur şi simplu vorba despre raportul dintre cerere şi ofertă, cerere de valută, oferta de lei. În aceste condiţii, pe de o parte înregistrăm datoriile de la sfârşitul anului trecut, datoriile făcute de importatori, care îşi plătesc acum facturile. La fel, înregistrăm momente de prudenţă ale investitorilor străini care deţin titluri de stat în lei şi încearcă să se desprindă de ele, să le transforme în valută şi să aibă o valută. Şi mai sunt şi reprezentanţi ai mulţimii, deţinători de lei din rândurile populaţiei, care încearcă să-i schimbe în valută“, a declarat Vasilescu, la Digi 24.