12.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialArgus a pornit in cucerirea Orientului Mijlociu

Argus a pornit in cucerirea Orientului Mijlociu

Societatea comerciala Argus, unul dintre cei mai importanti producatori de uleiuri vegetale si sroturi din Romania, cucereste si pietele externe. Compania vinde acum si in locatii indepartate, cum ar fi Siria, si se gandeste serios sa extinda numarul tarilor in care exporta. Dupa cativa ani in care activitatea companiei a fost afectata de concurenta extrem de puternica de pe piata locala, acum se vede luminita de la capatul tunelului.

Argus a cunoscut o perioada de dezvoltare foarte buna inca de la infiintare, din 1990. Pana in anul 1995, s-au inregistrat rezultate financiare pozitive, unele chiar de exceptie. Acela a fost insa anul in care pe piata romaneasca au intrat doua companii multinationale: Cargill, care a cumparat fabrica de ulei de la Craiova, unde se produce unul dintre brandurile cele mai recunoscute, „Untdelemn de la bunica”, si Alimenta, un gigant elvetian cu afaceri in intreaga lume care a pus in functiune, la acea data, cea mai mare fabrica de ulei din Romania. Argus Constanta a fost nevoita sa se bata cu cele doua multinationale, in primul rand pe piata de materie prima, in al doilea rand pe piata de vanzare.
Pe de o parte, s-a cumparat materia prima mai scumpa decat de obicei, pe de alta parte, pretul la produse a fost coborat mult, chiar sub nivelul costurilor. „Masura a fost necesara pentru a vinde, pentru a nu pierde cota de piata, pentru a da de lucru oamenilor, pentru a nu tine spatiile de depozitare ocupate”, spune directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al Argus, Vasile Leu.

Pierderi pentru toti jucatorii

Concurenta de pe piata a adus rezultate financiare negative pentru toti jucatorii. Potrivit datelor financiar-contabile publicate in presa, Cargill a inchis anul 2005 cu pierderi de 12,4 milioane de euro, Bunge, din Iasi, cu 13 milioane de euro, iar cei de la Alimenta, cu 5,8 milioane de euro.
Argus a cunoscut, la randul sau, pierderi, dar mult mai mici decat cele ale concurentei, de aproximativ doua milioane de euro. Rezultatele proaste s-au perpetuat si in primul semestru din anul 2006.

Afaceri… chibzuite

In acest an insa, toate fabricile de ulei de pe piata au fost mai… retinute. Chiar multinationalele si-au dat seama ca piata romaneasca este matura si ca nu poate elimina producatorii autohtoni. In concluzie, nu s-au mai oferit preturi mai mari decat se dadeau la export, numai pentru a obtine materie prima, iar toata lumea si-a mai redus o parte din cheltuieli. In plus, unii dintre producatori, cum ar fi Argus, s-au orientat spre piata externa, pentru a nu mai „forta” atat de tare piata interna. De asemenea, au inceput sa apara consumuri de ulei pentru biodiesel. O fabrica foarte mare, care se construieste la Lehliu va fi data in functiune pana la sfasitul anului.

Siria Ð „capul de pod”

La revigorarea industriei uleiului a mai contribuit si consumul populatiei, care a crescut datorita imbunatatirii nivelului de trai. „In momentul de fata, inregistram a treia luna consecutiva in care vindem foarte bine si noi speram ca incepand cu trimestrul patru sa incepem sa lucram pe profit. Plusul nu va fi atat de mare incat sa acopere pierderile din primele trei trimestre, dar daca trimestrul patru merge bine, inseamna ca si trimestrele unu, doi si trei ale anului viitor vor merge bine, pentru ca lucram materia prima cumparata in cursul acestui an”, spune Vasile Leu. Piata romaneasca a uleiului incepe sa se regleze, in sensul ca se gasesc debusee pentru vanzarea produselor.
„Este loc pentru toata lumea, pentru ca plusul de productie se poate da la export”, a precizat directorul general al Argus. Piata romaneasca absoarbe aproximativ 250.000 de tone de ulei rafinat pe an, in timp ce fabricile din tara produc circa 400.000 de tone. O parte din surplus pleaca spre export, fiind extrem de important faptul ca Argus a reusit sa vanda in Siria produsul finit, adica ulei imbuteliat. Acest lucru a fost posibil datorita raportului pret-calitate oferit de producatorul constantean. Se mai vinde si ca produs brut, spre marile firme din Occident, de unde acesta ajunge in mai multe tari ale Europei, dar si in Orientul Mijlociu, in state precum Egipt, Turcia.

Fabrica de biodiesel

Compania Argus intentioneaza sa construiasca anul viitor o fabrica de biodiesel. Instalatia ar trebui sa intre in functiune la inceputul lunii august 2007. Investitia este cu atat mai importanta cu cat exista norme europene care spun ca intre anii 2007 si 2010 consumul de combustibil regenerabil trebuie sa ajunga la 5,75%, iar pana la 1 ianuarie 2007 la 2%. „Industria uleiului are viitor. A fost o perioada grea, dar cine a avut putere sa treaca peste ea merge mai departe. Noi am reusit sa ne restituim creditele la timp si, in plus, am primit linie de credit si pentru acest an, semn ca banca are incredere in noi”, spune Vasile Leu. La ora actuala, Argus vinde tot ceea ce produce, iar perspectivele sunt dintre cele mai optimiste.

Argus detine instalatii tehnologice de ultima ora. Fabrica constanteana dispune, de exemplu, de cea mai mare rafinarie din Romania, amplasata intr-o singura locatie. In 1990, aceasta avea o capacitate de 70 de tone. Prima marire, pana la 150 de tone, a avut loc in 1999, iar in 2004 capacitatea a fost marita la 240 de tone. „Este o rafinarie total automatizata, procesul tehnologic este condus pe calculator. Imbutelierea, de asemenea, este complet automatizata”.

Argus a obtinut in acest an certificarea HACCP (sistem de management al sigurantei alimentului). In aceasta luna, la Argus va veni o echipa de examinare, in vederea acordarii certificarilor ISO 9001 (sistem de management al calitatii) si 14001 (sistem de management de mediu). Implementarea acestora a implicat o serie intreaga de modernizari aduse fabricii, dar si schimbari in ceea ce priveste circuitul documentelor si trasabilitatea produselor.

Cele mai citite

PSG intră în cursa pentru Viktor Gyokeres, starul lui Sporting Lisabona!

Viktor Gyokeres, atacantul suedez care strălucește la Sporting Lisabona, a atras atenția unor giganți europeni, iar cel mai recent club interesat de semnătura sa...

Prognoza meteo: Temperaturile scad ușor în noiembrie, dar vor crește la începutul lui decembrie

Meteorologii anunță pentru săptămâna 11-18 noiembrie 2024 o ușoară scădere a temperaturilor față de valorile normale ale perioadei pe tot teritoriul României. În ceea ce...

Hamilton, doar pilot secund la Ferrari? Ce spune fostul șef al Formulei 1

Lewis Hamilton, de șapte ori campion mondial de Formula 1, urmează să se alăture echipei Ferrari începând din 2025, în încercarea de a obține...
Ultima oră
Pe aceeași temă