6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialZiarista asasinata la Moscova

Ziarista asasinata la Moscova

Jurnalista Anna Politkovskaia (48 de ani), una dintre putinele voci critice la adresa presedintelui rus, Vladimir Putin, si cea mai vehementa si curajoasa critica a razboiului din Cecenia si a abuzurilor comise de fortele ruse si de regimul pro-rus instaurat la Groznai, a fost asasinata sambata, chiar in ziua in care Putin a implinit 54 de ani.

„Sunt absolut sigura ca riscul este o parte normala a meseriei mele, meseria de ziarist rus. Si nu ma pot opri fiindca e datoria mea (…) Datoria ziaristului este de a scrie ce vede in realitate”, declara intr-un interviu acordat BBC, in 2004, Anna Politkovskaia, supranumita de catre seful sindicatului presei din Rusia „constiinta jurnalismului rus”. Abnegatia cu care Anna Politkovskaia si-a facut datoria i-a atras recunoastere si numeroase premii internationale pentru jurnalistica, dar si inamici puternici. Dupa o tentativa de asasinat in 2004 (cand i s-a facut rau dupa ce a baut ceai in timpul unui zbor de la Moscova la Beslan, unde criza ostaticilor era in plina desfasurare) si dupa numeroase amenintari, Anna Politkovskaia a fost asasinata in liftul blocului in care locuia, lovita de doua gloante, in piept si in cap. Alaturi de cadavru a fost gasit un pistol in care mai erau patru gloante. Potrivit primelor informatii aflate de la politie, jurnalista a fost impuscata la ora 16:30 (ora locala), cand se intorcea de la cumparaturi. Camera video de supraveghere instalata in holul blocului a inregistrat un tanar purtand o sapca de baseball neagra, care a intrat in bloc in jurul acestei ore. Figura sa nu este vizibila, ceea ce intareste ideea ca asasinul este un profesionist.

Crima comandata politic

„Acesta este un asasinat politic. Ea a dezvaluit adevarul, indiferent cat de puternici erau cei despre care a scris. Daca statul a ucis-o, nu avem nevoie de un asemenea stat. Daca altcineva a redus-o la tacere, este o problema de onoare pentru stat sa ii gaseasca pe ucigasi”, a declarat pentru cotidianul „The Times” comentatorul politic rus Alexei Malasenko, rezumand starea de spirit a colegilor si prietenilor Annei Politkovskaia. Pe site-ul cotidianului a carei angajata era, „Novaia Gazeta” (una dintre putinele publicatii de opozitie ramase in Rusia), era evocata ieri ipoteza ca asasinatul ar fi razbunarea premierului cecen (instalat de Kremlin) Ramzan Kadarov, la adresa caruia Anna Politkovskaia era extrem de critica, scriind ca in Cecenia se instaureaza „un stat banditesc” si ca opozantii sunt persecutati. Luni, „Novaia Gazeta” urma sa publice un nou articol despre tortura si rapirile practicate in Cecenia, semnat de Politkovskaia, au declarat redactorul-sef si adjunctul acestuia.

O neinfricata jurnalista de investigatie

Figura de profesoara timida a Annei Politkovskaia ascundea un curaj uimitor. In timp ce putini jurnalisti rusi se incumetau sa mearga in muntii Ceceniei chiar si ziua, ea a facut, de la inceperea celui de-al doilea razboi din regiune, in 1999, nu mai putin de 50 de deplasari in zona de conflict, unele de mai multe zile. Incercand sa redea o imagine cat mai obiectiva, ea strangea marturii si din partea cecenilor ale caror rude si prieteni dispareau in campaniile de „curatare”, dar si din partea mamelor militarilor rusi, care isi cautau fiii intre victimele neidentificate aruncate in morgi fara cea mai mica urma de consideratie pentru sacrificiul lor.
„Calatorie in Infern: Jurnal din Cecenia” si „Razboiul murdar: Un reporter rus in Cecenia” se intituleaza doua dintre volumele incluzand dezvaluirile Annei Politkovskaia despre situatia tragica din republica caucaziana.
In „Rusia lui Putin: Viata intr-o democratie esuata”, Anna Politkovskaia denunta abuzurile impotriva drepturilor omului comise de actualul regim de la Kremlin. Jurnalista se pregatea pentru aparitia in tara sa a unui nou volum, „Rusia dupa Putin”, publicat in Franta.
Anna Politkovskaia este cel de-al 12-lea jurnalist asasinat la comanda in Rusia de cand Putin a preluat puterea, in anul 2000. Precedenta victima din randul jurnalistilor a fost Paul Klebnikov, redactorul-sef al editiei ruse a revistei „Forbes”, impuscat tot in Moscova, in iulie 2004.
Federatia Internationala a Jurnalistilor, Organizatia Internationala de Aparare a Drepturilor Omului, Comisia Europeana si Consiliul Europei si-au declarat indignarea provocata de asasinat.
„SUA sunt socate si profund intristate”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, care a elogiat-o pe Anna Politkovskaia ca fiind „o neobosita si respectata jurnalista de investigatii care a activat tot timpul sub presiunea amenintarii cu moartea”.

Cele mai citite

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă