Agentia Nationala de Administrare Fiscala sustine ca executarea marilor datornici este ingreunata fie de eschivele bancare la care apeleaza acestia, fie de caracterul strategic al unora dintre ei.
„Rezultatul infiintarii popririlor asupra disponibilitatilor banesti din conturile bancare ale marilor datornici este aproape nul, precum si al popririlor pe venituri, deoarece se fac compensari directe intre debitor si clientii neincasati, fara sa se efectueze plati prin unitatile bancare, cu exceptia banilor de salarii, care, conform legii, nu pot fi decontati pentru achitarea datoriilor restante. Aceste fenomene economico-financiare le intalnim in cadrul marilor datornici din sistemul energetic (SC Termoelectrica SA, SC Inchiderea si Conservarea Minelor etc.), precum si din sistemul national al transporturilor (CNCFR, SC Interventii Feroviare, SC Telecomunicatii CFR SA etc.)”, au precizat oficiali ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Mai mult, reprezentantii Fiscului au aratat ca, dupa infiintarea popririlor asupra disponibilitatilor banesti din conturile bancare, societatile debitoare isi deschid alte conturi bancare fara ca unitatile bancare sa-si indeplineasca obligatia legala de a le comunica organelor fiscale. Chiar in ipoteza in care le anunta, termenul de comunicare la organele fiscale este data de 5 a lunii curente – pentru deschiderile de conturi ale lunii precedente, iar in intervalul de la data deschiderii efective de conturi si pana la data anuntarii organului fiscal debitorul face plati fara a fi in culpa. Acest interval poate fi translatat de la o comunicare a contului nou de banca (cu interval de o luna), in mod frecvent, prin deschiderea altui cont bancar la alta institutie bancara in luna urmatoare.
„Societatile debitoare au patrimoniul foarte mic, raportat la dimensiunea mare a datoriilor inregistrate la bugetul general consolidat, si chiar printr-o valorificare totala nu s-ar recupera obligatiile datorate (cazurile SC Inchidere si Conservare a Minelor, SC Interventii Feroviare)” – este un alt motiv al neexecutarii integrale a debitelor unor mari datornici.
Mai mult, unele societati debitoare au credite externe garantate de stat prin Ministerul Finantelor Publice, acestea avand prioritate la plata fata de sumele datorate bugetului general consolidat.
In alte situatii, societatile debitoare au clienti neincasati care fac parte din aceeasi ramura a economiei nationale, clienti care, la randul lor, se afla in executare silita, fapt ce concura la cresterea blocajului financiar existent.
In alte cazuri, unele societati debitoare cu capital privat solicita reorganizarea judiciara conform Legii 64 din 1995, republicata, sitatie in care executarea este suspendata. De regula, aceasta solicitare la instanta este facuta de un agent economic controlat in comun cu primul.
„Pentru unele societati, bunurile mobile si imobile nu pot fi valorificate deoarece s-ar periclita grav siguranta nationala (CNCFR SA, SC Telecomunicatii CFR SA, SC Termoelectrica SA etc.), afectand activitatea unor institutii, ceea ce ar provoca distorsiuni in viata publica (cum ar fi vanzarea Garii de Nord).
Totodata, obiectul de activitate al unor agenti economici din domeniul minier prevede masuri de siguranta specifice, cu caracter socio-umanitar, de conservare si inchidere a unitatilor miniere, materializate prin cheltuieli ce trebuie efectuate continuu. Acest fapt este imposibil de realizat din cauza masurilor de executare silita, respectiv poprirea conturilor si a veniturilor (exemplul fiind SC Inchiderea si Conservarea Minelor SA)”, au mai aratat responsabilii ANAF.