11.4 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialComunicat de presa

Comunicat de presa

Cristian Moldovanu, purtator de cuvant al CJC
Referitor la afirmatiile facute de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, doamna Sulfina Barbu, in cadrul conferintei de presa din data de 07 iunie a.c., Biroul de presa al Consiliului Judetean Constanta doreste sa faca urmatoarele precizari:
Consiliul Judetean Constanta este surprins in mod neplacut de tentativa doamnei ministru de politizare a crizei plajelor, criza generata in mod exclusiv de initiativele acesteia. Ii reamintim doamnei ministru ca institutia noastra a incercat sa previna aceasta situatie, atentionand Guvernul, precum si Ministerul Mediului prin nenumarate adrese (22 februarie, 13 aprilie, 19 aprilie, 2 martie, 12 martie etc.).
Ii mai reamintim doamnei ministru ca respectarea LEGII este o obligatie care nu tine cont de conjunctura, iar tentativa domniei sale de a intimida mediatic consiliile locale si primarii (alesi de comunitati, spre deosebire de ministrii numiti) si de a-i forta sa elibereze autorizatii de constructie cu incalcarea normelor in vigoare este o actiune reprobabila.
Desi toti factorii implicati in turismul de pe litoral (agentii de turism, hotelieri, Autoritatea Nationala pentru Turism, consilii locale etc.) au protestat, aratand ca este anormal ca plajele sa fie administrate de companii care nu au nici o legatura cu turismul, iar proprietarii de hoteluri sa fie privati de posibilitatea de a oferi servicii complete turistilor, doamna ministru declara ca actul normativ referitor la inchirierea plajelor a fost in dezbaterea publicului si a parlamentului. Constatam ca pretinsa dezbatere si consultarea au fost doar o mascarada ieftina, de vreme ce nu s-a tinut cont de nici una din doleantele agentiilor de turism, ale hotelierilor sau ale autoritatilor locale.
Totodata, ordinea pe care doamna ministru pretinde ca a pus-o in gestionarea plajelor se dovedeste aici, la fata locului, a fi de natura browniana. In orice tara civilizata, nu neaparat membra a Uniunii Europene, hotelierii au dreptul sa administreze o suprafata de plaja proportionala cu capacitatea de cazare. Totodata, doamna ministru pare a nu cunoaste ca turistul vine pe litoral pentru conditii civilizate pe plaja, nu pentru a face slalom printre gunoaie si maraton pana la primul beach-bar.
Constatam cu regret ca doamna ministru se alatura unei echipe ce lucreaza impotriva turismului de pe litoralul romanesc (gripa aviara, lipsa unei strategii a Autoritatii Nationale pentru Turism, dezinteresul Administratiei Nationale a Drumurilor pentru gropile din asfaltul dintre Bucuresti si Constanta, tariful de bilet Intercity neschimbat, desi trenul face patru ore din capitala pana pe litoral etc.).
Contrar tuturor afirmatiilor domniei sale, efectele masurilor pe care le-a initiat sunt vizibile pentru toata lumea se traduc in pierderi financiare ale agentilor economici si ale consiliilor locale de pe litoral. Acest lucru se datoreaza unei realitati pe care a ignorat-o si continua sa o ignore: administrarea plajelor trebuie facuta de autoritatile locale, singurele care pot integra aceasta activitate in strategia de dezvoltare locala.

Cele mai citite

Secretul confortului termic: Cum să aerisești corect caloriferul

Aerisirea caloriferului te ajută șă economisești bani la facturi și să ai mai multă căldură în casă Pentru o funcționare eficientă a centralei termice și...

Israelul a lovit de zece ori în suburbiile sudice din Beirut miercuri seara

Agenţia de presă libaneză Ani a anunţat miercuri seara zece lovituri israeliene în suburbiile de sud ale Beirutului, bastion al mişcării islamiste Hezbollah, după...

Polonia face investiții majore în bazele militare americane din țară

Polonia continuă să investească în bazele militare în care sunt dislocaţi militarii americani, plănuind ca, în 2025, să aloce 200 de milioane de dolari...
Ultima oră
Pe aceeași temă