17.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
Acasฤƒศ˜tirile zileiIn memoriam. Cum a trฤƒit ศ™i a murit Dan Adamescu

In memoriam. Cum a trฤƒit ศ™i a murit Dan Adamescu

Dupฤƒ întoarcerea în ศ›ara natalฤƒ, printre cele mai importante realizฤƒri ale lui Dan Adamescu s-au numฤƒrat crearea a mii de locuri de muncฤƒ ศ™i formarea de profesio­niศ™ti în mai multe domenii, salvarea de la închidere a celui mai vechi ziar al ศ›ฤƒrii – „România liberฤƒ”, precum ศ™i dezvoltarea, timp de 15 ani, a unei firme de asigurฤƒri pe care a adus-o pe primul loc în topul asigurฤƒtorilor români.

Compania Astra Asigurฤƒri i-a fost însฤƒ falimentatฤƒ de oameni care l-au acuzat apoi chiar pe Dan Adamescu de consecinศ›ele acศ›iunilor lor.

La 27 mai 2016, Dan Grigore Adamescu, unul dintre cei mai discreศ›i oameni de afaceri români, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, sub acuzaศ›ia de dare de mitฤƒ, pe baza unui dosar instrumentat de DNA.

În ciuda numeroaselor sale probleme medicale ศ™i a faptului cฤƒ nu se putea deplasa decât în scaun cu rotile, omul de afaceri în vârstฤƒ de 68 de ani a fost trimis în centrul de arest preventiv, în condiศ›ii îngrozitoare – ศ™ase pânฤƒ la opt persoane închise la subsol, într-o celulฤƒ de câศ›iva metri pฤƒtraศ›i. De aici, Dan Adamescu a fost mutat la Penitenciarul Rahova ศ™i apoi la Jilava. Dupฤƒ îndeplinirea fracศ›iei de pedeapsฤƒ prevฤƒzute de lege, Dan Adamescu a fฤƒcut cerere de eliberare condiศ›ionatฤƒ, dar aceasta a fost respinsฤƒ.

Pe timpul detenศ›iei la închisoarea Rahova, lui Dan Adamescu nu i s-a administrat timp de 37 de zile tratamentul medical de care avea disperatฤƒ nevoie, în ciuda faptului cฤƒ medicamentele fuseserฤƒ deja aduse la penitenciar. În asemenea condiศ›ii, starea de sฤƒnฤƒtate a lui Dan Grigore Adamescu s-a agravat. În urma declanศ™ฤƒrii unei septicemii, decesul lui s-a produs în noaptea de 24 ianuarie 2017, imediat dupฤƒ miezul nopศ›ii, într-un spital civil, unde omul de afaceri fusese internat sub pazฤƒ.

Cazul Dan Adamescu a reprezentat o încฤƒlcare flagrantฤƒ a Convenศ›iei Europene a Drepturilor Omului, care prevede cฤƒ „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Avocatul Cฤƒtฤƒlin Breazu considerฤƒ cฤƒ magistraลฃii care i-au refuzat lui Dan Adamescu cererea de eliberare condiลฃionatฤƒ au dat dovadฤƒ de rea-credinลฃฤƒ.

„Procurorul DNA a insistat pe faptul cฤƒ nu crede cฤƒ domnul Adamescu este bolnav ลŸi a susลฃinut cฤƒ acesta a mers la spital doar pentru o operaลฃie la genunchi. Mai mult, a susลฃinut, în sala de judecatฤƒ, cฤƒ domnul Adamescu nu poate fi eliberat pentru cฤƒ a stat prea mult în spital”, a precizat avocatul.
Atitudinea discriminatorie împotriva lui Dan Adamescu este demonstratฤƒ de faptul cฤƒ judecฤƒtoarea Elena Rovenลฃa, condamnatฤƒ la patru ani ลŸi jumฤƒtate de închisoare în acelaลŸi dosar cu Dan Adamescu, a fost eliberatฤƒ condiลฃionat, în condiลฃiile în care era, de asemenea, bolnavฤƒ ลŸi are peste 65 de ani.

„Tot eu am reprezentat-o ลŸi pe doamna Rovenลฃa ลŸi tot eu am fฤƒcut cererea pentru eliberare condiลฃionatฤƒ, similarฤƒ cu cea pentru Dan Adamescu. Deci, nu se poate invoca faptul cฤƒ, poate, a avut un avocat mai bun, de exemplu. Cu toate acestea, Elena Rovenลฃa a fost eliberatฤƒ, în timp ce domnul Adamescu, nu”, a subliniat avocatul Cฤƒtฤƒlin Breazu. Dovada cฤƒ omul de afaceri nu a beneficiat de nici un fel de clemenลฃฤƒ din partea acuzatorilor sฤƒi este aceea cฤƒ, deลŸi era deja în comฤƒ indusฤƒ în spital, procurorul DNA s-a opus ridicฤƒrii controlului judiciar pe cauลฃiune într-un alt dosar în care fusese trimis în judecatฤƒ. „Procurorul s-a opus ลŸi când era intubat, invocând cฤƒ nu crede în corectitudinea diagnosticului. Mai mult, a invocat faptul cฤƒ Dan Adamescu ลŸi-ar putea reveni.”

TotuลŸi, în aceastฤƒ situaศ›ie-limitฤƒ, judecฤƒtoarea a permis ridicarea controlului judiciar pentru Dan Grigore Adamescu. A fost însฤƒ prea târziu.
Chiar ศ™i pe timpul detenศ›iei, omul de afaceri Dan Adamescu a crezut în dreptate ศ™i era convins cฤƒ va fi achitat, cฤƒci nu putea sฤƒ conceapฤƒ faptul cฤƒ, într-un stat de drept, un om nevinovat poate fi condamnat fฤƒrฤƒ probe.

 

Steven van Groningen, CEO RZB

Am avut plฤƒcerea sฤƒ mฤƒ întâlnesc cu Dan acum vreo 10 ani, când am început o relaศ›ie între bancฤƒ ศ™i firma de asigurare. Ne-am împrietenit ศ™i ne-am întâlnit destul de des în fiecare an. Mi-am dat seama cฤƒ Dan a avut un simศ› al umorului foarte bine dezvoltat ศ™i am râs mult împreunฤƒ. Mi-a pฤƒrut rฤƒu sฤƒ vฤƒd cum – în perioada în care avea arest la domiciliu ศ™i când l-am vizitat din când în când – i s-a deteriorat sฤƒnฤƒtatea, dar, în acelaศ™i timp, mฤƒ bucur c-am discutat cum sฤƒ facฤƒ, iar spiritul lui nu a fost afectat de ce s-a întâmplat atunci. În continuare avea o atitudine foarte pozitivฤƒ ศ™i mi-a pฤƒrut rฤƒu când am vฤƒzut cum s-a terminat viaศ›a lui. Nu merita. Odatฤƒ l-am întrebat care este hobby-ul lui, ศ™i eu am destule, iar el a zis cฤƒ, de fapt, nu are chiar un hobby, dar îi place foarte mult sฤƒ facฤƒ business ศ™i sฤƒ concludฤƒ tranzacศ›ia în environmaker ศ™i, într-adevฤƒr, asta întotdeauna venea cu idei ศ™i poate e chiar curios cฤƒ nu am reuศ™it sฤƒ facem niciodatฤƒ o tranzacศ›ie împreunฤƒ sau un business împreunฤƒ, dar poate e adevฤƒrat ce se spune despre business ศ™i prietenie – cฤƒ prietenia nu-i o bazฤƒ bunฤƒ pentru business, dar business-ul poate sฤƒ fie o bazฤƒ bunฤƒ pentru o prietenie.

Dan putea sฤƒ fie ศ™i generos. Am vฤƒzut odatฤƒ cum a fฤƒcut o donaศ›ie la un bal caritabil la l-am invitat ศ™i cred cฤƒ ศ™i acest lucru este un element important în viaศ›a unui om. Chiar dacฤƒ ai succes, nu uiศ›i ศ™i de nevoile altora sau de cei care au avut mai puศ›in noroc în viaศ›ฤƒ – ศ™i cred cฤƒ acest lucru este un element important pe care l-am ศ™i apreciat la el.   

 

 

Text publicat în suplimentul In memoriam Dan Adamescu

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ