Baronul Moldovei (fost PSD, fost PNG) s-a trezit incatusat (pentru doar 24 de ore) si „ingropat” sub o avalansa de acuzatii grave si infractiuni de coruptie. Sechelariu va fi judecat in libertate daca si Curtea de Apel va mentine solutia tribunalului. Daca PNA va reusi sa descopere intreg lantul infractional al faptelor lui Dumitru Sechelariu, acest inculpat poate incasa aproape o suta de ani de inchisoare (ca insumare a pedepselor posibil aplicate, dar, potrivit legii penale, poate primi pedeapsa maxima de 15 ani inchisoare pentru luare de mita). Adevarata fata a baronului de Bacau va iesi la lumina dupa ce PNA va finaliza cercetarile asupra conturilor familionului Sechelariu (sotie, mama, frate etc.) si asupra creditarilor obtinute de firmele fostului primar.
Luarea de mita (75.000 USD) si abuzul in serviciu prin derularea afacerilor cu terenuri intravilane valoroase nu sunt decat cateva acuze la adresa lui Sechelariu in functia de primar. Surse judiciare confirma existenta mai multor dosare penale intocmite lui Sechelariu ca invinuit. Potrivit primelor cercetari penale din dosarele cu infractiuni conexe celor de coruptie, Sechelariu si-a utilizat functia de primar in interes personal. Aproape ca nu exista infractiune conexa de coruptie care sa nu-l fi ispitit pe primarul Sechelariu, care si-a construit un grup de firme pentru a capusa bugetul public si chiar fonduri UE (SAPARD). Afacerile baronului cercetate de PNA, altele decat mita cu terenuri intravilane expropriate prin santaj, sunt urmatoarele:
– O mita de 40.000 euro si o spalare de bani (peste 40 de miliarde de lei) prin societatile comerciale controlate sau patronate de rude si acoliti de partid.
– Obtinerea ilicita a unor importante creditari (peste 90 de milioane de lei); anchetatorii cerceteaza ilegalitatea unor achizitii financiar-bancare cu retrageri in numerar fara justificarea acelor operatiuni.
Fonduri SAPARD
– Manipularea ilicita a unor fonduri SAPARD (bani UE alocati Romaniei pentru dezvoltarea infrastructurii); PNA verifica modul in care Sechelariu ar fi asfaltat, cu bani publici, un drum din comuna Casin.
– Organizarea de licitatii dubioase pentru atribuirea de lucrari unor firme care apartin familiei Sechelariu; banii publici au fost drenati spre mai multe societati, una fiind General Construct (cu activitate in proiectare), care o are ca actionar chiar pe sotia lui Sechelariu.
2,4 miliarde = 60 milioane!
– Atribuirea, sub patronajul lui Sechelariu, de terenuri valoroase unor favorizati ai baronului, care au beneficiat, prin licitatii aranjate, de preturi speciale; sunt cercetati, alaturi de inculpatul Sechelariu, un expert evaluator si cinci consilieri locali ai primariei. Expertul evaluator Viorel Radu a transformat valoarea unor terenuri intravilane, estimate la 60 milioane de lei, dar reevaluate la 2,4 miliarde lei.
– Schimbul de terenuri intre CL Bacau si Fabrica de hartie Letea; directorul economic de la Letea, Valerica Macarescu, si administratorul fabricii, Adrian Grigore, sunt urmariti penal de PNA pentru abuz in serviciu in forma calificata, efectuarea de operatiuni incompatibile cu functiile detinute si stabilirea cu intentie a unei valori diminuate a terenurilor „schimbate”. PNA a descoperit ca Macarescu si Grigore au incalcat clauzele de privatizare. In timpul privatizarii, actiunile Fabricii Letea nu puteau fi instrainate fara acordul APAPS.
Licitatia aranjata
– Determinarea Consiliului Local Bacau ca sa accepte 179 de schimburi de teren; primarul Sechelariu a primit pe tava 80.000 mp, proprietati care au trecut in patrimoniul firmelor sale: Selena, SC Desteptarea (un minitrust de presa, cu ziar, radio si tv), Let Construct, Let Agrolim, Let Service, Let Trans; procurorii verifica legalitatea rularii prin acest lant de firme a unor sume foarte mari (sute de miliarde de lei).
– Aranjarea unei licitatii prin care a fost adjudecat transportul public urban din Bacau; firma castigatoare a fost, gratie influentei baronului, chiar una controlata de mama lui Dumitru Sechelariu ca actionar.
Santaj pentru SELENA
– Derularea activitatilor economico-financiare, patronata de baron la Fabrica Letea, privatizata de Sechelariu intr-o maniera tipica; la ora privatizarii (adica atunci cand Sechelariu si-a insusit fabrica), Letea SA avea datorii de 7 milioane USD, care au fost sterse de statul roman.
– Santajarea unor persoane care au fost nevoite sa-si vanda proprietatile funciare la preturi de mizerie, pentru ca terenurile sa ajunga la firmele baronului; astfel, a construit societatea comerciala SELENA Bacau si o pista de carting, cu care Sechelariu s-a laudat in campania electorala.