Premierul britanic Tony Blair, care prezideaza G8 si care, de la 1 iulie, va exercita si presedintia semestriala a UE, a primit un nou semn de sprijin din partea presedintelui american, George W. Bush, in timpul reuniunii de marti de la Washington.
Bush s-a angajat sa mareasca ajutorul acordat de SUA pentru Africa si s-a raliat initiativei de stergere a datoriilor tarilor sarace, teme pe care Blair le-a impus pe agenda G8. De asemenea, presedintele american a admis ca incalzirea globala a climei – un alt subiect de interes pentru premierul britanic – „este o problema grava, pe termen lung, care trebuie abordata si combatuta”. Bush a precizat ca rezerva sa fata de Protocolul de la Kyoto se refera la faptul ca acesta nu li se aplica unor tari in curs de dezvoltare ca India sau China, subliniind ca transferul de tehnologii mai putin poluante in aceste tari ar trebui sa devina o preocupare.
Blair a obtinut un plus de capital politic pretios inaintea reuniunii G8 de la Gleneagles (Scotia), din 6-7 iulie. Ajutorul suplimentar de urgenta promis de Bush pentru Africa in acest an, in valoare de 674 milioane de dolari, este insa abia un prim pas spre totalul de 25 de miliarde de dolari pe care Blair spera sa il obtina de la tarile din G8, suma care ar urma sa fie dublata sau chiar triplata in urmatorii ani. Premierul britanic si gazda sa au mai ajuns la un acord important: deficitul rezultat in urma stergerii datoriilor tarilor sarace sa nu fie acoperit din viitoare ajutoare financiare.
Cei doi aliati si-au mentinut pozitia ferma in privinta Irakului, declarand in conferinta de presa comuna ca nu se pune problema retragerii trupelor coalitiei internationale pana cand aceasta tara nu va fi stabilizata si pana cand fortele irakiene nu vor fi capabile sa asigure securitatea.
Cherie, motiv de scandal
O conferinta sustinuta la Washington de sotia premierului britanic, Cherie, i-a adus acesteia acuzatii si ironii din partea opozitiei si a presei britanice. Cherie Blair a fost acuzata ca isi „valorifica” pozitia oficiala sustinand conferinte foarte bine platite despre viata cotidiana in Downing Street 10. Tony Blair a explicat ca sotia sa nu se afla la Washington in calitate oficiala, ci pentru a onora un angajament privat, prezenta lor in acelasi timp in capitala americana fiind o simpla coincidenta. Explicatia nu i-a convins insa pe conservatori, care i-au trimis o scrisoare de protest ministrului britanic de Externe, Jack Straw, reprosand participarea ambasadorului Marii Britanii la Washington la deschiderea conferintei doamnei Blair.