12.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecial"Grupurile de huligani din nou s-au adunat"

„Grupurile de huligani din nou s-au adunat”

Soldatii si militienii trimisi sa elibereze Piata Universitatii in dimineata zilei de 24 aprilie '90 nu au facut nimic altceva decat sa incite si mai mult spiritele. Prezenta acestora intr-un raport disproportionat, peste 1.000 de membri ai fortelor de ordine la un numar de circa 200 de manifestanti, molestarea oamenilor si arestarea catorva zeci de persoane au facut ca, in cateva ore, mii si mii de oameni sa revina in strada, sa reocupe din nou piata. Au loc unele incidente intre protestatari, politisti si soldati.
In sedinta Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, parerile celor prezenti sunt impartite: unii de la FSN si partidele-satelit spun despre manifestanti ca sunt „agenti platiti de americani”, „huligani”, „golani”, „derbedei”, altii – reprezentanti ai partidelor de opozitie – au solicitat formarea unei comisii de dialog si chiar au cerut demisia lui Iliescu si a guvernului provizoriu. Intr-un final, s-a format o comisie care s-a deplasat in Piata Universitatii pentru informare si discutii cu protestatarii.

Multimea de oameni care s-a adunat in Piata Universitatii a cerut, intru inceput, eliberarea celor retinuti in noaptea de 23-24 aprilie '90, dupa care, bineinteles, a inceput sa se strige impotriva FSN-ului si a guvernului provizoriu, a lui Ion Iliescu, contra comunismului si Securitatii. In afara delegatiei CPUN, si alti reprezentanti ai Politiei au fost trimisi sa incerce sa dezamorseze manifestatia, insa fara succes. Dupa reocuparea pietei, fortele de ordine sunt retrase, pe strazile laturalnice ramanand cateva echipaje de Politie si camioane militare cu soldati.

Iliescu ii numeste „golani” pe manifestanti

24 aprilie 1990. Inca de la deschiderea sedintei CPUN, Ion Iliescu face referiri la „violentele” membrilor partidelor politice. Apoi, vorbind despre manifestatia neautorizata din zona Pietei Universitatii, foloseste cuvantul „golani”. Intervine dl Ioan Lup, secretar general al Partidului National Taranesc-Crestin Democrat, care i se adreseaza lui Iliescu: „Eroarea pe care ati facut-o aici este aceea de a declara cetatenii, care participa la o manifestatie, ca fiind golani”. Ion Iliescu incearca sa dreaga busuiocul afirmand, ca si altadata, ca este vorba de „o deformare” a celor spuse de domnia sa. Ioan Lup isi continua discursul, intrerupt, ca la fiecare sedinta, de strigatele puternice ale acolitilor lui Iliescu: „Alocutiunea domnului presedinte a fost inceputa cu acuzarea PNT-CD. Orice ati spune, manifestatia PNT-CD a fost demna, morala si mareata. Regret ca unul din membrii partidului nostru a fost taiat, regret ca a fost prezent si un deputat francez, regret violentele din tara, regret ca s-au format echipe in fiecare sat ca sa molesteze partidele care-si fac propaganda”.
Lucrarile CPUN au fost transmise si la Televiziunea Romana Libera (denumirea TVR in acea perioada), insa dupa o cronologie a evenimentelor inversata: s-a transmis intai a doua parte a sedintei, dupa care a fost data in reluare, dupa „Actualitati”, si prima parte unde aparea Ion Iliescu numindu-i golani pe manifestanti.
Constantin Ticu Dumitrescu, de la AFDPR, reactioneaza de asemenea la afirmatiile lui Iliescu, atragand atentia ca cei din piata sunt demonstranti impotriva puterii, si nu „golani”.
Nica Leon, de la Partidul Liber Democrat, se adreseaza, de asemenea, lui Iliescu: „Cum numiti dvs. acesti tineri golani? Acestia au facut revolutia!”.

Propunere in CPUN: „Comunistii sa fie dati afara”

Referitor la manifestantii din Piata Universitatii, Cazimir Ionescu a afirmat, in sedinta CPUN, ca „este evident ca vor sa destabilizeze tara” si „mitingurile sa se faca in parc, nu pe strada”.
Ion Iliescu se adreseaza din nou colegilor din CPUN: „Grupurile de huligani din nou s-au adunat. E clar ca este o intentie de a provoca Politia. Grupele acelea de huligani ataca Politia. Dinca Dumitru, provocator de meserie, a fost prezent la toate actiunile agresive… violent de la 12 ianuarie, 18 februarie, este si acum in fruntea manifestantilor”. Cineva de la tribuna a strigat: „A fost in revolutie”.
Iliescu revine si completeaza: „Asta nu-i scuza pentru asemenea acte. Este o incalcare flagranta a regulilor stabilite de catre noi. Este o incalcare de lege. Lovesc politistii. Organele de ordine trebuie sa ia masuri. Sa nu mai ingaduie alte mitinguri neaprobate”.
Poetul Mircea Dinescu: „In drum spre Parlament, am vazut mai mult de o mie de militari, ca in filmele lui Nicolaescu. Demonstratiile in Romania nu mai trebuie imprastiate noaptea. Oamenii aceia sunt blanzi, stau jos, nu este cazul sa fie intimidati. Faceti-le un dus, daca vreti. Parerea mea este ca militarii au incitat. Oamenii de la Intercontinental sunt mai linistiti decat cei de acolo. Retrageti Politia inarmata. Acolo sunt mii de soldati cu casti. Lasati-i sa se bronzeze. 45 de ani n-au avut voie!”
Delegatia parlamentara care a fost trimisa in Piata Universitatii urmeaza sa raporteze in CPUN cele constatate.

„Huliganii” devin… dansii

Nica Leon a citit celor prezenti la sedinta lista de revendicari a protestatarilor: eliberarea celor arestati; desfiintarea Decretului 473 prin care Televiziunea este subordonata Puterii; aplicarea punctului 8 din Proclamatia de la Timisoara si sa nu fie trimise trupe impotriva manifestantilor. Nica Leon a incheiat informarea intr-un mod neasteptat: „Propun ca fostii comunisti sa fie dati afara, sa avem o viata democrata”.
Dupa informarea facuta de Nica Leon in CPUN, in care se facea referire si la numarul demonstrantilor, de 15-20 de mii, cei din FSN si partidele-satelit nu mai vorbesc de „huliganii” si „golanii” din piata, ci de… „dansii”.
Liviu Lazar, membru CPUN, a afirmat ca nu doreste sa faca parte dintr-o eventuala comisie de dialog cu manifestantii, motivand ca cei din piata nu sunt crestini, iar dansul este presedintele unui partid crestin.
Din nou, o declaratie a lui Ion Iliescu: „Daca aici in Adunare sunt oameni gata sa „scormoneasca”, niciodata oamenii de ordine nu-si vor face datoria. Ce vor acei oameni? Sunt 3.000? Cu ce drept? Pe cine reprezinta? Am votat legea si data pentru alegeri. Ei ne ameninta! Asta-i raspundere civica?! Putem trata cu usurinta asta? Ce are asta cu democratia? Sa se adune in alta parte! Politia s-a instalat doar azi-dimineata. Tulburarea tine de doua zile”.

Situatia din zona demonstratiei

La ora 17, intoarsa la Parlament, comisia va prezenta situatia pietei: se specifica faptul ca nu este o manifestatie a partidelor, ca se doreste prezenta Televiziunii, care este acuzata de a fi subordonata Puterii. In plus, este sustinut punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Comisia, care a fost formata din „reprezentanti ai partidelor”, nu a remarcat prezenta in piata a huliganilor sau golanilor. Apoi s-a dat citire unui „Apel disperat” al muncitorilor, studentilor si intelectualilor, prin care Politia era acuzata de tradare si era chemat poporul in strada, pentru „apararea revolutiei furate”.
Generalul Diamandescu, seful Politiei Capitalei, a apreciat drept „pasnic” si „civilizat” comportamentul Politiei fata de manifestanti si i-a asigurat pe membrii CPUN ca „se vor lua masuri, dar e nevoie de ajutor”: „Se ridiculizeaza politistul. Demonstratie fara violenta? Cei trei mii de oameni nu pot fi scosi de acolo fara violenta”. Intre timp, in piata lumea s-a adunat in numar din ce in ce mai mare. Seara erau deja 20-30 de mii de manifestanti si membrii urmatoarelor asociatii: „Alianta Poporului”, „16-21 Decembrie”, „Grupul Independent pentru Democratie”, „21 Decembrie” etc. S-au ridicat baricade. Circulatia a fost oprita. Manifestantii stau asezati pe jos, pe ziare, striga lozinci, canta, aprind torte din ziarele obediente FSN-ului. Se scandeaza: „Libertate!”, „Timisoara!”, „Cinste lor, eroilor!”, „Jos Iliescu!”, „Jos Chitac!”, „Jos nomenclatura!”, „Jos comunismul!”. S-au mai cantat Imnul GID („Noi de-aicea nu plecam”), „Hristos a inviat”, cantece despre Avram Iancu si despre Ardeal.

Cele mai citite

Prințesa Kate Middleton a îmbrățișat o adolescentă bolnavă de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinţul William şi soţia sa Kate care s-au întâlnit cu Liz Hatton, o adolescentă bolnavă de cancer,...

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă