„Aceasta este o societate a raului”, caracteriza un diplomat occidental, citat de Reuters, Bulgaria anului de gratie 2006. Mai exact, lumea interlopa bulgara, cea care a speriat UE – caci, spunea acelasi diplomat sub acoperirea anonimatului, „acesti gangsteri sunt peste tot si controleaza totul: sectorul privat, autoritatile locale, membrii Parlamentului. Totul”.
Cine poate descrie cel mai bine ce se intampla la Sofia? Poate Vasil Ivanov, acel ziarist bulgar de investigatie care, dupa ce a primit un noian de amenintari, a trait socul ca o bomba sa-i explodeze in locuinta aflata intr-un bloc de 12 etaje. „Imi imaginam ca as putea fi impuscat sau batut, dar nu ma asteptam sa incerce sa ucida atat de multi oameni”, marturisea el.
Sau graiesc mai bine statisticile, conform carora circa 150 de persoane, printre care un bancher, patronul unei echipe de fotbal si un oficial vamal, au fost asasinate prin impuscare incepand din 2001? Nici o persoana nu a fost condamnata pentru aceste crime, iar in cele mai multe cazuri politia nu a gasit vinovatii.
Diplomatii si analistii arunca vina asupra justitiei corupte, afirmand ca aceasta a creat un „climat de impunitate” in care liderii lumii interlope, proveniti in mare parte din randurile fostelor servicii secrete, opereaza fara teama ca ar putea fi urmariti penal. Mituind politicieni de rang inalt, „caracatita” a prins in tentacule banci, companii de asigurari, statiuni turistice de pe litoralul Marii Negre, sectorul public. Acum asteapta „cascavalul” UE.