Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale vrea ca fermele din tara sa se profileze pe cresterea animalelor de rasa. Pentru aceasta, fermierii au putut cere, pana in 5 decembrie, subventii de la stat care ajung pana la 50 la suta din pretul de achizitie a animalelor. Zeci de persoane care au vrut sa beneficieze de acest ajutor au constatat, insa, ca nu gasesc exemplare care sa se incadreze in criteriile de performanta impuse.
Judetul Bistrita-Nasaud a primit in total 480.000 de lei noi pentru plata subventiilor respective, bani care ar ajunge pentru achizitia a cel putin 200 de juninci si a peste 150 de berbeci. In urma evaluarii documentelor de achizitie depuse de fermieri, acestia vor putea primi subventii doar peste 20 de juninci si 16 berbeci, fiindca restul animalelor cumparate, chiar si din strainatate, nu indeplinesc criteriile de performanta prevazute in Hotararea de Guvern 1.583 din 8 noiembrie 2006.
Mai precis, taranii primesc banii doar daca pot dovedi ca animalele sunt de vita nobila, iar productia de lapte si carne este una record. Astfel, se pot acorda subventii pentru juninci din rasele Baltata Romaneasca, Bruna sau Holstein cu conditia ca mama sa fi avut la prima lactatie intre 5.500 si 7.000 de kg de lapte, o cantitate de doua ori mai mare decat cea pe care o poate da in mod normal o vaca.
„Criteriile astea sunt imposibil de atins si asta o spun din prisma fermierului care s-a straduit sa gaseasca astfel de animale in sensul ca am plecat chiar in patria vacilor, Elvetia. Am umblat o saptamana prin toata tara si, dintr-un efectiv de 100 de vaci, am decis sa renunt la subventie si am luat 33 de capete de juninci, dar dintre acestea probabil ca 6 se vor incadra in aceste norme ale Ministerului Agriculturii. Pe mine junincile cumparate din Elvetia m-au costat fiecare 1.700 si 1.800 de euro. S-au mirat si elvetienii de ce cautam eu pe acolo”, a declarat proprietarul unei ferme din localitatea bistriteana Lechinta, Cristian Galea.
La randul sau, Grigore Zagrai, care creste oi, a spus ca are o turma de 650 de exemplare, „o rasa autohtona, nu e prea performanta”. „As dori sa fac ceva, sa cumpar o rasa care sa fie agreata de cei de la comunitate pentru ca nu pentru toate rasele se dau subventii. Desi sunt inginer agronom nu stiu unde pot sa gasesc oile astea performante. Asa e peste tot cu porcul, cu oaia, cu vaca, noi trebuie sa ne aliniem, dar nu stim la ce”, a adaugat Zagrai.
Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bistrita-Nasaud, Valentin Pop Mititean, a recunoscut ca aceste criterii de performanta sunt imposibil de atins. „Vom solicita ministerului sa prelungeasca termenul de depunere a cererilor de subventie fiindca pana in 5 decembrie unii nu au reusit sa gaseasca animalele atat de performante, cum prevede hotararea de Guvern, si vom cere, totodata, sa modifice criteriile de performanta fiindca sunt multe solicitari, dar din cauza criteriilor nu reusesc oamenii sa gaseasca aceste animale”, a spus Pop.
Judetul a primit aproape 500.000 de lei noi de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru achizitionarea a peste 200 de vaci de rasa si a circa 150 de berbeci. Daca nu se vor modifica criteriile, aproape toti banii se vor intoarce la bugetul de stat intrucat sunt imposibil de cheltuit.