Curtea de Apel Bucureşti a decis, ieri suspendrea decretului privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă în fruntea Statului Major General al Apărării, în procesul în care MApN a cerut anularea actului administrativ semnat de președintele Klaus Iohannis. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Suspendarea decretului nu echivalază însă cu judecata pe fond, aceasta fiind programată pentru data de 12 februarie. În urma conflictului politic, România rămâne fără comandant al Armatei chiar în timpul vizitei secretarului general al NATO la București.
„Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare, excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Administraţia Prezidenţială ca nefondate. Ia act de renunţarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1131/2018. Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1131/2018 până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti”, se arată în decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.
Laurian Atanasof, șef interimar
Ministerul Apărării Naţionale transmite că va pune în aplicare hotărârea instanţei de judecată care a suspendat decretul prin care Klaus Iohannis a prelungit mandatul sefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă, de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial. Odată cu 1 februarie însă, șefia Statului Major al Apărării nu va fi îndeplinită de actualul locțiitor, generalul Adrian Tonea, având în vedere că acesta intră în rezervă. „Cu privire la situaţia locţiitorului șefului SMAp, precizăm faptul că această funcţie este îndeplinită până astăzi, 31 ianuarie 2019 inclusiv, de către generalul-locotenent Adrian Tonea, iar începând cu data de 1 februarie 2019, prin ordin al ministrului apărării naţionale, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuţiilor acestei funcţii generalul-locotenent Laurian Anastasof”, transmite MApN. Generalul Laurian Anastasof a fost Șef al Statului Major al Forțelor Aeriene din 2013 până în 2017. Generalul Anastasof a fost și comandant al Bazei 71 Aeriene, Câmpia Turzii.
Conform unei biografii întocmite de Forțele Aeriene Române, are peste 2.000 de ore de zbor pe avioanele MIG 21 Lancer, L-29, L-39, MIG 21 MF, dar şi pe elicopterul IAR 330 M. De asemenea, generalul Anastasof a efectuat zboruri de evaluare şi pe avionul de tip F 16.
Evoluția scandalului
În motivaţia documentului depus în instanță, M.Ap.N. susţinea faptul că decretul semnat de președintele Klaus Iohannis încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346 / 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.
Președintele Klaus Iohannis a anunţat în 28 decembrie că CSAT nu a aprobat propunerea ministrului Apărării pentru şeful Armatei. De fapt, propunerea nici măcar n-a ajuns să fie discutată, întrucât șeful statului s-a opus propunerii înaintate de Guvern pentru ca generalul Dumitru Scarlat să îndeplinească condițiile legale pentru a putea fi numit la șefia Statului Major al Armatei. Preşedintele a anunţat că a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat apoi că preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că propunerea pentru postul de şef al Statului Major al Armatei este nelegală, însă nu şi de ce. Leş a mai declarat că nu ştie care a fost argumentul legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciucă, atât timp cât legea spune că aceasta se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a declarat în aceeaşi zi, la începutul şedinţei de Guvern, că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.
Decretul a fost publicat o zi mai târziu în Monitorul Oficial. Decretul nu este contrasemnat de către premierul Viorica Dăncilă. Potrivit decretului, se prelungeşte cu un an mandatul şefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă.