5 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecialFlorin Georgescu, audiat in dosarul Rompetrol

Florin Georgescu, audiat in dosarul Rompetrol

Fostul ministru de Finante Florin Georgescu a fost prezent, ieri, in jurul orei 13, la sediul Parchetului instantei supreme, pentru audieri in calitate de martor in dosarul Rompetrol. Acest dosar il vizeaza in principal pe presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, cercetat ca nu ar fi returnat o creanta ce a fost recuperata din strainatate de fosta intreprindere de exploatare petroliera de stat.
Mai precis, audierea lui Georgescu a vizat o hotarare de Guvern din 1993 semnata de fostul fruntas pesedist care aproba un transfer catre Rompetrol al obligatiilor legate de explorarea unui perimetru petrolier din Libia. Prin aceasta hotarare, Guvernul a aprobat transferarea catre Compania Repsol Exploracion SA (Spania) a obligatiilor si drepturilor care revin partii romane din Acordul de explorare si impartire a productiei din perimetrul NC-115 Libia, potrivit acordurilor de transfer semnate de Rompetrol cu companiile National Oil Corporation (Libia) si Repsol Exploracion SA (Spania).
La finalul audierilor, Florin Georgescu a declarat ca „elementele acestei actiuni s-au derulat dupa 1996”. Procurorii sustin ca Rompetrol nu a platit catre bugetul de stat sumele incasate de la societatea spaniola Repsol SA in urma cessionarii drepturilor si obligatiilor ivite din contractul de explorare, dezvoltare si exploatare in Libia, care prevedea o suma de 85 de milioane de euro, platita esalonat in perioada 1998-2008.
In documentele sale contabile, Rompetrol ar fi evidentiat doar 3,5 milioane de euro reprezentand contravaloarea cedarii, suma de 85 de milioane de euro nefiind evidentiata, fiind considerata creanta incerta. Pe de alta parte, conform unui comunicat Rompetrol din 9 iunie anul acesta, creantele incerte care fac obiectul invinuirii procurorilor au fost nascute dintr-un contract incheiat in luna august 1994 intre Repsol SA si Rompetrol SA. Aceste drepturi de creanta aveau ca titular Rompetrol SA.
Conform unor legi a anilor '90, in patrimoniul Rompetrol SA au intrat nu numai obligatiile, ci si drepturile fostei intreprinderi Rompetrol asa cum acestea se regaseau in patrimoniul Rompetrol la momentul inmatricularii ca societate comerciala, in ianuarie 1991. Creantele mentionate au fost incasate de Rompetrol SA. Drept urmare, Rompetrol SA a declarat suma totala incasata si a platit impozitul pe profit corespunzator.

Cele mai citite

Cătălin Predoiu: Poliția Română lucrează îndeaproape cu autoritățile olandeze și Europol

Întrebat despre posibilii suspecți, ministrul Predoiu a evitat să ofere detalii, explicând că orice comentariu public ar putea periclita investigația Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu,...

Consiliul Național al PNL se reunește pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale

Crin Antonescu este susținută de Coaliția formată din PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților, după semnarea unui protocol de colaborare pe 23 decembrie, anul...

Muzeul Național de Istorie organizează o conferință de presă pe tema furtului istoric

Autoritățile olandeze și conducerea Muzeului Drents au informat că hoții au utilizat un exploziv pentru a pătrunde în clădirea care avea un singur zid...
Ultima oră
Pe aceeași temă