5.5 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialInginerii urbanistice la Primaria Cluj-Napoca

Inginerii urbanistice la Primaria Cluj-Napoca

Conducerea filialei din Cluj-Napoca a Ordinului Arhitectilor din Romania a intrat intr-un adevarat conflict cu Primaria. Presedintele ordinului, Dorin Tiganas, a anuntat ca dezvaluie toate trucurile folosite de arhitecti pentru obtinerea autorizatiilor de construire. Acesta a declarat ca in domeniul ridicarii de imobile nu exista nici o regula clara. Si asta, pentru ca in domeniu exista circa 3.000 de legi, norme si regulamente care se contrazic.

Dorin Tiganas a afirmat ca, de pilda, trebuie ca fiecare constructie sa aiba o carte de identitate. Numai ca exista foarte multe cazuri in care acest lucru nu se respecta. Teoretic, toate imobilele care se inscriu in aceasta categorie nu ar trebui intabulate. In practica, insa, se intampla altfel.
Seful filialei clujene a Ordinului Arhitectilor din Romania sustine ca in ultimii ani nu a mai fost respectat Planul Urbanistic General (PUG). Nici licitatiile organizate de Primaria Cluj-Napoca pentru ridicarea Cartierului Tineretului si a Cartierului Lombului nu respecta acest document.
Mai mult, Tiganas a afirmat ca Planul Urbanistic General a fost redactat acum zece ani, insa el a mentionat ca acest document nu face altceva decat sa constate situatia existenta in acel moment si ca nu ofera o strategie de dezvoltare pentru oras.
De asemenea, arhitectul a spus ca alesii locali au aprobat o multime de planuri urbanistice zonale si de detaliu, care nu respecta PUG. De pilda, in zona de vile de pe strada Campului, unde isi are resedinta, printre altii, consilierul ministrului Administratiei si Internelor, Iuliu Pacurariu, arhitectii ar fi redactat o multime de planuri urbanistice de detaliu care se contrazic unele pe altele. Dorin Tiganas sustine ca acest lucru ar fi ilegal si ca teoretic toate vilele care nu respecta planul urbanistic general ar trebui demolate.

Tertipuri la mica intelegere

Totodata, seful arhitectilor clujeni a dezvaluit si tertipurile folosite de colegii sai pentru a obtine autorizarea unor constructii. El a afirmat ca in general planurile urbanistice de detaliu sunt realizate la scara foarte mica, iar plansele care arata planul viitoarei cladiri sunt realizate la scara foarte mare, astfel ca observatorii neatenti pot fi pacaliti.
Alteori, constructiile sunt modificate „din mers”, iar apoi la finalizarea lucrarilor functionarii publici sunt pusi in fata faptului implinit si semneaza hartiile de receptie, mai ales daca abaterile nu sunt prea mari.
Cu toate acestea, Tiganas nu a vorbit despre mita care s-ar da in domeniu. El a spus, in schimb, ca exista mai multe reclamatii legate de relatiile neprincipiale dintre arhitecti, clienti ai acestora si functionari publici. Se pare ca zilele viitoare va sosi la Cluj-Napoca o echipa de control trimisa de Ministerul Administratiei si Internelor, care va verifica mai multe dosare legate de constructia unor vile in zonele scumpe din oras.
De asemenea, Dorin Tiganas a afirmat ca exista mai multe situatii in care arhitecti clujeni au fost trimisi la judecata Comisiei de Disciplina a Ordinului Arhitectilor din Romania, care sunt acum pe rol.

Cele mai citite

VIDEO 110 percheziții desfășurate de oamenii legii în cadrul operațiunii „Jupiter“

Poliţiştii, sub supravegherea procurorilor, efectuează în această dimineață 110 percheziţii domiciliare şi pun în executare 54 de mandate de aducere, într-un dosar privind desfășurarea...

Româncă ucisă de un conațional lângă o gară din Italia

O româncă de 56 de ani, Camelia Ion, a fost ucisă de un conațional în apropierea unei gări din Civitavecchia, provincia Roma, Italia. Femeia,...

Maia Sandu – 41,76% și Alexandr Stoianoglo – 26,38%, după prelucrarea a 97,43% de procese verbale

Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la data primului tur După prelucrarea a 97,43% din procesele verbale, Maia Sandu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă