16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecial12 oameni striviti intr-un microbuz-sicriu

12 oameni striviti intr-un microbuz-sicriu

12 persoane si-au pierdut viata intr-un cumplit accident petrecut ieri-dimineata la intrarea pe DE 581, in apropiere de Barlad, din cauza imprudentei soferului unei autoutilitare Ford Tranzit. Acesta nu a acordat prioritate unui autocar care circula cu aproximativ 100 de kilometri pe ora. In coliziunea dintre cele doua autovehicule si-au pierdut viata soferul si 11 dintre cei 16 pasageri care se aflau in cala de marfa a Fordului. Alti cinci pasageri ai autoutilitarei s-au ales cu rani foarte grave si au fost internati la Spitalul Municipal pentru Adulti din Barlad. Cei 16 pasageri erau din Onesti si mergeau la exploatarea piscicola „Carja”, de pe malul Prutului, unde voiau sa isi petreaca ziua la o partida de pescuit.

Noua pasageri au murit pe loc
Accidentul a avut loc in jurul orei 5 si 30 de minute, la intersectia dintre soseaua europeana DE 581 si DN 11A si s-a produs din vina soferului unei autoutilitare Ford Tranzit, care nu acordat prioritate unui autocar din Republica Moldova care rula pe DE 581. In autocar se aflau 29 de persoane din Republica Moldova, care mergeau la munca in Italia. Din pacate, din cauza imprudentei soferului autoutilitarei, un tanar de 25 de ani, s-a produs o tragedie care a spulberat vietile a 12 dintre pasagerii utilitarei, alte cinci persoane fiind internate in stare grava la spitalul din Barlad. In momentul in care a ajuns in apropierea intersectiei cu DN 11A, soferul autocarului din Republica Moldova a sesizat intentia soferului autoutilitarei Ford de a forta intrarea pe DE 581 si i-a facut semn cu farurile pentru a-l avertiza asupra manevrei riscante, dar tanarul de 25 de ani nu a luat in seama semnalele si a accelerat pentru a efectua cat mai rapid virajul la dreapta pe DE 581, pe sensul spre municipiul Barlad. Soferul autocarului nu a mai putut face nimic pentru a evita coliziunea cu autoutilitara Ford Tranzit, care a fost lovita in plin si proiectata intr-un pom de pe marginea drumului, pe celalalt sens de mers al DE 581. Autobuzul a ajuns in sant, alaturi de Ford. „Nu mi-a facut prioritate. Am facut semne faza lunga-faza scurta, am franat, dar nu a luat in seama. Cred ca a adormit la volan”, a declarat soferul autocarului. Soferul Fordului si noua dintre pasageri au murit pe loc. Un alt pasager, Petru Bostan, in varsta de 31 de ani, a murit in drum spre spital, iar un baiat in varsta de 8 ani, internat la Sectia de Reanimare a spitalului din Barlad, cu traumatism cranio-cerebral si coma de gradul 4, a murit la ora 8 si 20 de minute. Alti cinci pacienti au fost internati la Sectiile de Chirurgie si Ortopedie ale Spitalului Municipal pentru Adulti din Barlad. Traumatismele pe care le-au suferit sunt foarte grave, dar medicii sunt optimisti in ceea ce priveste sansele lor de supravietuire. Nici unul dintre pasagerii autocarului nu a fost ranit, dar soferului i-au fost provocate leziuni pe fata si pe maini de cioburile parbrizului spart in momentul impactului. Pasagerii autocarului din Republica Moldova urmeaza sa isi continue calatoria spre Italia, dupa ce firma de transport din Chisinau va trimite un alt autocar. Directorul spitalului din Barlad a declarat ca acesta este cel mai grav accident produs in zona in ultima vreme.

Raniti grav, dar in viata
Toate cele cinci victime care au supravietuit accidentului au suferit traumatisme foarte grave, dar viata lor este in afara oricarui pericol. Situatia cea mai grava este a unui barbat de 51 de ani, Cornel Lacatus, care a fost adus la spital cu o amputatie a gambei piciorului stang. El a fost supus unei interventii chirurgicale, pentru a-i salva viata medicii fiind nevoiti sa ii amputeze piciorul stang de deasupra genunchiului. Barbatul, aflat in soc traumatic, a fost internat la Sectia de Ortopedie. Directorul Spitalului Municipal din Barlad, dr. Viorel Petcu, ne-a declarat ca pacientul va fi supus unor noi investigatii, pentru ca are un traumatism cranio-cerebral si mai multe fracturi costale: „Urmeaza sa mai facem cateva investigatii, pentru ca mai are un traumatism toracic si un traumatism cranio-cerebral. Deocamdata starea pacientului este acceptabila. In momentul in care o sa-i putem face investigatiile, vom vedea care sunt pasii care trebuie facuti ulterior”. Tot la Ortopedie se mai afla internati Cosmin Mocanu, in varsta de 13 ani, care are traumatisme cranio-faciale si un traumatism toracic cu insuficienta respiratorie, Felix Radu, de 31 de ani, cu traumatism toracic cu insuficienta respiratorie si plaga contuza in zona calcaneana a piciorului stang si Cristian Filip, de 31 de ani, care a fost internat cu o fractura a femurului drept si traumatism toracic cu insuficienta respiratorie. La Sectia de Chirurgie a spitalului din Barlad a fost internat Marius Petcu, in varsta de 31 de ani, care are traumatisme cranio-faciale si traumatism toracic cu insuficienta respiratorie.

Un „ciubuc” care a costat 12 vieti
Pe langa neacordarea prioritatii de catre soferul autoutilitarei Ford Tranzit, cele 12 vieti au fost spulberate si pe fondul altor grave incalcari ale legii comise de proprietarul Fordului. In urma cu ceva ani, autovehiculul fusese folosit pentru transportul de persoane, dar pentru ca era un microbuz cu 8+1 locuri proprietarul masinii nu a mai primit autorizatie pentru transportul de persoane si a eliminat banchetele, transformandu-l in autoutilitara pentru transport de marfuri. Dar, din cand in cand, probabil ca mai facea cate un „ciubuc”, adaptandu-l la transportul de persoane prin instalarea catorva banci si scaune din lemn. Daca ar fi intrunit conditiile impuse de lege, poate ca o parte din cele 12 vieti spulberate ar fi fost salvate. Surse din politia vasluiana ne-au declarat ca a fost identificat proprietarul autoutilitarei si acesta urmeaza sa fie audiat in legatura cu infractiunea comisa, de a folosi pentru transportul de persoane pe drumurile publice un vehicul care nu era autorizat. Daca luam in calcul autorizatia pe care o avea, in Fordul Tranzit nu ar fi trebuit sa se afle decat soferul si alti doi pasageri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă