5.4 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialDeseuri toxice din haldele de la Turda, vandute in loc de pesticide

Deseuri toxice din haldele de la Turda, vandute in loc de pesticide

O serie de prafuri otravitoare furate din haldele de deseuri ale fostelor Uzine Chimice Turda au ajuns in Moldova. Ele sunt vandute agricultorilor pe post de pesticide sau insecticide. Un fenomen asemanator s-a intamplat si in Transilvania, cand otravurile folosite de sateni au contaminat inclusiv laptele vandut companiei „Napolact”, cel mai mare jucator din regiune de pe piata produselor lactate.
Haldele de deseuri de la Turda (judetul Cluj) nu mai au, practic, stapan. Societatea nu mai exista din punct de vedere juridic, iar Primaria nu este administratorul terenurilor pe care se intind miile de tone de substante chimice abandonate. In aceste conditii, singurii stapani ai locului au ramas cei cativa zeci de rromi nevoiti sa isi duca traiul chiar pe terenul respectiv.
Uzinele Chimice Turda arata ca dupa razboi. Cladirile sunt pe punctul de a se darama. Pe stratul subtire de pamant care acopera otravurile cresc plante salbatice, "ierburi rele”, cum le spun localnicii.
Totul a inceput dupa ce unitatea a fost cumparata de medicul arab Ahmed Nazar. Acesta era patronul SC 'Nuha Trading”. Pretul tranzactiei din anul 1999 a fost de noua miliarde lei vechi. Pentru ca societatea era in lichidare judiciara, arabul a cumparat practic doar activele fabricii, care avea datorii de 40 de miliarde lei vechi.
Omul de afaceri strain a facut avere dupa ce a inceput sa vanda instalatiile de inox. Instalatiile de metal au fost taiate si vandute drept fier vechi. „Nuha Trading” a obtinut oficial peste 15,5 miliarde lei din afacere.
Patronul firmei a fost, insa, arestat pentru comiterea unor infractiuni economice. Pentru ca profitul i se parea prea mic, se pare ca Ahmed Nazar a falsificat facturi pe numele unor SRL-uri din Bucuresti, ca sa nu plateasca TVA. Ulterior, el a iesit din inchisoare, dupa ce a platit o cautiune de 300 de milioane de lei.
In timp ce din lipsa de bani, administratia locala a aprobat reesalonarea taxelor si impozitelor locale, omul de afaceri a investit in FC "Ariesul” Turda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă