Tariceanu si Patriciu, primul milion
Calin Popescu Tariceanu si Dinu Patriciu se numara printre primii romani care au acumulat un milion de dolari, cel putin potrivit afirmatiilor istoricului Alex Mihai Stoenescu.
Invitat la o emisiune televizata, Stoenescu a vorbit despre evenimentele din decembrie 1989, iar discutia a alunecat spre primele afaceri postdecembriste. Istoricul a insistat pe faptul ca in perioada Revolutiei noua putere politica a aprobat o serie de acte normative care au favorizat activitatile noilor imbogatiti. Solicitat sa dea exemple concrete despre cei care s-au imbogatit in perioada imediat urmatoare lui decembrie 1989, Stoenescu s-a referit la Calin Popescu Tariceanu si Dinu Patriciu. El a povestit ca in februarie 1990 Tariceanu si Patriciu s-au prezentat la premierul de atunci, Petre Roman, pentru a-i spune ca vor sa demareze o afacere. „Dati-i drumul, ca inapoi nu ne vom mai intoarce!”, ar fi fost raspunsul lui Petre Roman. Dupa acceptul primului ministru, cei doi au trecut la treaba si si-au inscris afacerea la Primaria Capitalei, cu toate ca la vremea respectiva nu exista legislatie referitoare la afaceri. „S-au dus la primarie, desi practic nici nu exista un birou pentru inregistrarea afacerilor”. Potrivit lui Stoenescu, legislatia respectiva a fost adoptata abia in martie 1990. In acel moment Dinu Patriciu a inregistrat firma potrivit legislatiei tocmai adoptate. Intre timp, Patriciu si Tariceanu aveau deja, potrivit lui Stoenescu, un milion de dolari.
Premierul vrea PSD?
Deputatul Cristian Boureanu a taxat ieri drept „curios” faptul ca presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, nu a luat inca nici o pozitie publica fata de declaratiile lui Dinu Patriciu privind o eventuala colaborare a acestui partid cu PSD. Boureanu, care a fost suspendat din PNL dupa ce ii acuzase pe liderii PNL ca au avut discutii de culise cu PSD, a spus ca ar fi benefic pentru PNL ca Tariceanu sa-si exprime punctul de vedere. „Daca unii lideri liberali au gasit de cuviinta sa se pronunte, prin declaratii publice, respingand, de principiu, o astfel de ipoteza, este cel putin curios de ce tocmai presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, nu a catadicsit inca sa ia o pozitie publica”, considera Boureanu.
Doi colegi gazetari: SOV si Timofte
Un alt exemplu de imbogatire postrevolutionara dat de Alex. Stoenescu a fost cel referitor la SOV. Acesta ar fi realizat primele venituri ca vanzator de tigari aduse de peste granita, in conditiile in care autoritatile postdecembriste tocmai dezincriminasera… trecerea frauduloasa a frontierei. Vantu si-a completat veniturile ca patron de ziar. Cu toate ca ziarul editat de Sorin Ovidiu Vantu era particular, el a beneficiat de sediu fara a plati chirie si de posibilitatea de a-l tipari gratuit. Cum Vantu vindea 20.000 de exemplare, profitul a fost garantat. Partea frumoasa este ca printre redactorii ziarului se numara viitorul director al SRI Radu Timofte.