Grupul de Economie Aplicata a dat publicitatii, ieri, Buletinul Industrial GEA, bazat pe un chestionar de conjunctura economica ce a fost aplicat unui esantion reprezentativ de firme din industria prelucratoare. Peste jumatate din firme au declarat ca volumul taxelor platite la stat a crescut atat fata de trimestrul precedent, cat si fata de perioada similara a anului trecut. Aceste rezultate confirma cresterea veniturilor bugetare pe seama extinderii fiscalitatii si dinamicii accentuate a consumului. Totusi, raspunsurile la intrebarile privind volumul taxelor platite nu se coreleaza semnificativ statistic nici cu evolutia volumului productiei, nici cu evolutia numarului de angajati.
Referitor la modificarile recent aprobate ale Codului Fiscal, doua treimi din respondenti considera ca acestea nu vor avea nici un impact asupra activitatii firmei pe care o conduc. Soldul conjunctural este insa negativ (-8,5). Practic, o firma din cinci considera ca modificarile la Codul Fiscal ii vor obstructiona activitatea.
Ancheta a mai relevat si faptul ca 73,3% din firme (practic, trei firme din patru) nu au aplicat pana acum la nici un fond de preaderare (PHARE, ISPA, SAPARD) si doar 25% din firme (practic, doar o firma din patru) se declara pregatite pentru a aplica la fondurile structurale.
Corelatia dintre raspunsurile la cele doua intrebari este foarte puternica, ceea ce inseamna ca doar firmele care mai au experienta unor aplicatii la fonduri europene se declara pregatite pentru fondurile structurale. Desi pana in prezent trei firme din patru nu au aplicat la fondurile de preaderare, totusi rata de succes in cazul firmelor care au aplicat este foarte mare, de 87%. Desi gradul de pregatire pentru accesarea fondurilor structurale este inca redus (25%), peste 40% din firme se gasesc in diferite faze pregatitoare, ceea ce poate creste in curand capacitatea de absorbtie. Buletinul a fost realizat de Liviu Voinea si Laura Simionescu, iar comentariile ii apartin profesorului Daniel Daianu.