Carnea de vită suspectă a fost exportată spre România, Suedia, Ungaria, Estonia, Finlanda, Franţa, Spania, Lituania, Portugalia şi Slovacia, a anunţat săptămâna trecută directorul Agenţiei sanitar veterinare din Polonia, Pawel Niemczuk.
O echipă de inspectori de la Comisia Europeană a ajuns luni la Varşovia pentru a investiga pentru a evalua situaţia la faţa locului.
Nicio ţară nu şi-a anulat importurile de carne din Polonia, a declarat luni preşedintele Asociaţiei producătorilor de carne din Polonia, Witold Choinski. „Dar mai multe ţări au început să îşi limiteze importurile”, a spus Choinski. Acesta nu a dezvăluit numele ţărilor şi nici amploarea reducerilor.
Polonia procesează anual aproximativ 560.000 de tone de carne de vită, iar 85% din această cantitate este exportată către ţări din UE, inclusiv în România.
Separat, ministrul polonez al Agriculturii, Jan Ardanowski, a declarat luni că acest caz singular a fost „exagerat peste proporţii şi acum ameninţă nu doar imaginea cărnii poloneze, dar şi imaginea produselor alimentare poloneze la nivel mondial”.
La rândul său, Asociaţia crescătorilor şi producătorilor de carne de vită (PZHiPBM) a anunţat lui că preţul cărnii de vită pe piaţa locală a înregistrat scăderii semnificative în ultimele zile şi, dacă această tendinţă va continua, producătorii polonezi ar putea înregistra pierderi de până la 600 milioane zloţi (160,27 milioane dolari) în acest an.
În România, inspectorii sanitari veterinari au identificat 1.434 de kilograme de produse provenite de la firma poloneză. iar întreaga cantitate a fost sechestrată şi urmează a fi dirijată către neutralizare, a informat săptămâna trecută Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).