Peste 730.000 de etnici rohingya şi-au părăsit ţara natală, Myanmar, cu populaţie majoritar budistă, în urmă cu 18 luni, după o represiune armată considerată „epurare etnică” de echipele de specialişti de la ONU. Aceşti refugiaţi trăiesc în prezent în tabere amenajate în ţara vecină Bangladesh şi nu dau semne că ar dori să se mute de acolo.
Un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a declarat că Angelina Jolie, care deţine titlul de trimis special al acestei organizaţii, va petrece trei zile vizitând taberele din zonă pentru a analiza nevoile populaţiei rohingya şi provocările cu care se confruntă Banglash-ul în calitatea sa de ţară ce găzduieşte astfel de tabere.
Angelina Jolie, în vârstă de 43 de ani, se va întâlni şi cu prim-ministrul din Bangladesh, Sheikh Hasina, care a fost lăudat pe plan internaţional pentru faptul că nu a repatriat niciun refugiat rohingya împotriva voinţei sale. Vedeta hollywoodiană se va întâlni şi cu ministrul de Externe al ţării, Ak Abdul Momen.
Potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt al UNHCR, discuţiile la care va participa Angelina Jolie se vor centra pe „nevoia de siguranţă şi de soluţii sustenabile pentru a susţine cauza uneia dintre cele mai persecutate minorităţi din lume, rohingya”.
Această vizită are loc cu puţin timp înainte de lansarea unui apel internaţional ce vizează strângerea sumei de 920 de milioane de dolari, necesară pentru a asigura nevoile de bază ale refugiaţilor rohingya. Anul trecut, agenţiile din cadrul ONU au lansat un apel similar, pentru a strânge 950,8 milioane de dolari în favoarea fluxurilor de refugiaţi rohingya.
Deşi aceasta este prima vizită efectuată de Angelina Jolie în Bangladesh, vedeta americană s-a întâlnit cu alţi refugiaţi rohingya în Myanmar, în 2015, şi în India, în 2006.
Reprezentanţii Refugee, Relief and Repatriation Commission (RRRC), o organizaţie guvernamentală înfiinţată pentru a rezolva criza refugiaţilor rohingya, au salutat vizita Angelinei Jolie în Bangladesh.