Demisia cabinetului Tariceanu pune mari semne de intrebare in ceea ce priveste soarta viitoare a ministrilor ardeleni. Nu mai putin de noua provin din Transilvania si Banat. Unii dintre acestia sunt si parlamentari si isi vor pastra mandatele pana la dizolvarea Parlamentului de presedintele Romaniei, Traian Basescu, actiune foarte probabila, in conditiile in care la nivelul coalitiei de guvernare s-a ajuns la acordul privind organizarea de alegeri anticipate.
Cei mai afectati de anuntata demisie a Guvernului sunt vicepremierul Gheorghe Seculici (ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic) si ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu. Primul a demisionat de la conducerea Consiliului Judetean Arad pentru a fi numit vicepremier, in timp ce al doilea a renuntat la functia de presedinte al CJ Alba.
Daca Seculici se poate intoarce la afacerile pe care le are la Arad, el fiind director general, pana anul trecut, la SC „Proiect Arad” SA, Atanasiu nu prea are solutii, el nefiind parlamentar si neavand afaceri pe care sa le administreze. O solutie pentru ministrul Apararii ar fi ocuparea functiei de prefect, speculatii pe aceasta tema existand in ultima vreme in judetul din care provine.
Foarte probabil ca Atanasiu, care este si presedinte al PNL Alba, se va regasi pe lista de candidaturi pentru Parlament, in conditiile in care prezenta acestuia in Guvernul rezultat dupa alegerile anticipate nu mai este foarte sigura.
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, presedintele PD Bihor, este si senator de Bucuresti. Pozitia foarte puternica a acestuia in partid, precum si in „anturajul” presedintelui Traian Basescu nu ii pune probleme in ceea ce priveste viitorul politic. Blaga va fi prezent cu siguranta, atat in noul Parlament, cat si in noul Guvern in situatia in care va apartine tot Aliantei.
La fel, ministrul Educatiei si Cercetarii, clujeanul Mircea Miclea, se poate intoarce linistit la functia de profesor de la Universitatea „Babes-Bolyai”. Si el are toate sansele sa revina in Guvern in conditiile in care activitatea depusa pana in prezent a fost apreciata la nivelul coalitiei de guvernare.
Un alt ministru ardelean care isi pierde postul in perspectiva demisiei Guvernului este Gheorghe Barbu, deputat de Hunedoara, care conduce Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Functiile importante detinute in PD ii ofera toate sansele sa fie prezent in viitoarea legislatura, cel putin in Parlament.
UDMR are in Guvern patru ministri transilvaneni. Este vorba despre presedintele Marko Bela si de Laszlo Borbely, Iuliu Winkler, respectiv Zsolt Nagy. Primii doi sunt si parlamentari, in timp ce Winkler si Nagy sunt reprezentanti ai organizatiilor Uniunii din Hunedoara si Cluj.
Revenirea acestora intr-un guvern de coalitie depinde foarte mult de scorul electoral care va fi obtinut de UDMR in alegerile anticipate, precum si de imposibilitatea ca un alt partid sau alianta sa realizeze singur Guvernul. Sondajele de opinie realizate in ultima vreme situeaza partidul condus de Marko Bela la limita pragului electoral de 5 la suta.