18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania ramane "paradisul tunurilor"

Romania ramane „paradisul tunurilor”

Anul trecut, leasingul imobiliar reprezenta in Romania 2-3% din piata locala. Operatorii care activeaza pe acest segment sunt de parere ca potentialul leasingului imobiliar este de peste 50 milioane de euro. Potrivit datelor anuntate de Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), piata leasingului a insumat, in 2004, 1,8 miliarde euro. Estimarile asociatiei de profil pentru acest an se ridica la peste 2 miliarde euro. Spre deosebire de tarile UE, unde leasingul imobiliar face banii pietei, la noi segmentul auto a fost motorul dezvoltarii sectorului de leasing. Cei care au cazut in plasa MTS Leasing, si aici este vorba in primul rand de persoanele fizice, de oamenii care nu au consultanti, juristi sau nervii si timpul necesar sa treaca prin procedura bancara a unui credit ipotecar, au fost ademeniti de o oferta mai mult decat generoasa. Si anume: „cea mai mica dobanda din piata – 5% pe an la sold; durata de finantare – 20 de ani; pentru avans platit de 25% sau de 30% nu sunt necesare alte garantii colaterale, suplimentare, in afara constructiei, care, pe perioada derularii contractului de leasing este in proprietatea MTS. In acest sens, solicitantul completeaza doar o declaratie pe propria raspundere prin care mentioneaza ca are veniturile necesare achitarii ratelor de leasing (salarii, chirii, dividende)”.

Au uitat lectia „castig rapid, teapa sigura”

Oferta MTS Leasing seamana izbitor de mult cu cea pe care o fluturau cu ani in urma cooperativele de credit, acele institutii pe care mai toti romani le numeau banci. Cata legatura aveau acele entitati cu sistemul bancar s-a vazut doar atunci cand au falimentat si au lasat mii de oameni fara economiile de-o viata sau pe altii platind creditele altora. Dupa scandaluri care au tinut prima pagina a ziarelor si jurnalele de stiri, Banca Nationala a reglementat regimul cooperativelor de credit.
Acum, piata leasingului, destul de fragila la noi, este zguduita de un mare scandal. Cati dintre specialistii si operatorii de pe aceasta piata au tras semnale de alarma cu privire la reclama tipatoare a MTS Leasing? Cati au stiut si au tacut si de ce? Oricum, iata ca Romania nu-si dezice renumele de „paradis al tunurilor”: Caritas, SAFI, FNI, Banca Internationala a Religiilor, Bancorex, Banca Columna, Banca Dacia Felix, Banca Populara Romana, Metropol, Grup AS etc. Adica fonduri de investitii, banci, societati de asigurare… si acum companie de leasing.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă