-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialArticolul 206 a cazut

Articolul 206 a cazut

Dupa o perioada indelungata, parlamentarii au votat, in sfarsit, modificarile Codului Penal si Codului de Procedura Penala. Continutul acestora a fost adaptat standardelor europene. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a aratat multumita de modificarile CP si CPP. Potrivit procedurilor noului Cod Penal, calomnia, adulterul si vagabondajul nu mai sunt infractiuni. Va fi pedepsita, insa, infractiunea de instigare la discriminare
Codul Penal si Codul de Procedura Penala in vigoare erau cele din 1968. In 2004, Rodica Stanoiu, ministrul de Justitie al guvernarii PSD, a lansat un nou Cod Penal. Acesta ar fi trebuit sa intre in vigoare in septembrie. Dar, dupa cum informeaza Ministerul Justitiei, nu va intra niciodata in vigoare. In schimb, au fost votate, de catre parlamentari, modificarile propuse de Ministerul Justitiei la CP si CPP din 1968, modificari care sincronizeaza Justitia romaneasca cu cea europeana.

Au fost dezincriminate insulta, calomnia si adulterul

In ceea ce priveste Codul Penal, au fost dezincriminate infractiunile prevazute in art. 205 si 206 (insulta si calomnie). Aceasta modificare ii priveste, in primul rand, pe ziaristi. De acum incolo, pentru aceste fapte, ziaristii sau alte persoane nu vor mai fi cercetate penal. Modificarea a urmarit sa puna „exercitarea libertatii de exprimare la adapost de amenintarea unei sanctiuni penale”, cum se afirma intr-un comunicat al MJ.

Sotii infideli nu vor mai ajunge in inchisoare

Au fost, de asemenea, dezincriminate adulterul, vagabondajul si infractiunea de defaimare a tarii si a natiunii. Aceasta din urma era o masura pur comunista. Oricare cetatean al unei tari are dreptul sa-si critice tara, in limite rezonabile, situatia din tara sau anumite caracteristici ale poporului din care face parte, daca el considera ca lucrurile stau astfel. Comunistii, bineinteles, nu suportau asa ceva.
Referitor la infractiunea de adulter, aceasta era o masura a puritanismului comunist si dadea posibilitatea de a condamna un protestatar al vechiului regim. Unul dintre soti putea anunta militia despre sotul adulterin. Acesta trebuia, insa, prins in flagrant, ceea ce era aproape imposibil. De fapt, trebuia prins in timpul actului sexual cu o persoana din afara casatoriei. Daca se reusea aceasta, sotul adulterin putea fi condamnat penal.
O alta modificare, importanta pentru contextul european, este instituirea de masuri eficiente, proportionale si de descurajare impotriva comportamentelor discriminatorii. Eradicarea rasismului, a temeiurilor, intr-o infractiune, de nationalitate, etnie, boala cronica (SIDA), avere etc. este directoare in societatea moderna occidentala. Privitor la acestea a fost introdusa „infractiunea de instigare la discriminare”.

Procurorul poate intercepta, cand vrea, pe cel cercetat

Anumite modificari ale Codului de Procedura Penala, cum ar fi renuntarea la procedura plangerii prealabile adresate direct instantei pentru infractiuni considerate mai putin periculoase, vin sa usureze activitatea instantelor, si asa supraincarcate.
Cazurile de arestare preventiva au fost restranse la cele permise de art. 5, statuat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Au fost eliminate cazurile: identitatea sau domiciliul inculpatului nu pot fi stabilite din lipsa datelor necesare, infractiune de flagrant si inculpatul este recidivist.
Un punct controversat din CPP a fost in materie de interceptare si inregistrare audio-video. Au fost reglementate expres inregistrarile in mediul ambiental, localizarea si urmarirea prin GPS si prin alte mijloace electronice de supraveghere.
A fost stabilit un termen provizoriu de 48 de ore in care procurorul poate dispune, cu titlu provizoriu, interceptarea sau inregistrarea intr-un anumit caz. S-a acceptat aceasta procedura, pentru ca procurorii au motivat ca anumite cazuri pretindeau urgent interceptarea si inregistrarea audio-video. Daca ar fi urmat procedura – cererea de mandat de la un judecator -, cazul putea fi ratat. Numai ca, dupa interceptarea provizorie, procurorul trebuie sa o prezinte unui judecator pentru confirmare. Daca judecatorul nu isi da acordul, respectivele interceptari sau inregistrari nu vor mai putea constitui probe.
Acest punct a fost intens negociat de MJ cu parlamentarii. Cei din urma doreau un termen de interceptare sau inregistrare provizorie de 72 de ore.
Alte prevederi se refera la asigurarea impartialitatii judecatorului si procurorului, fiind sporite cazurile de incompatibilitate a acestora, cum ar fi gradul de rudenie cu avocatul partii sau mandatarul acesteia.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat, dupa dezbaterile cu parlamentarii asupra modificarilor aduse CP si CPP, ca „sunt multumita, in ideea ca s-au votat amendamentele pe care si eu le-am acceptat pe baza unor negocieri”.
Modificarile CP si CPP vor intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, cu exceptia prevederilor privind raspunderea penala a persoanei juridice care intra in vigoare intr-un termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

S-a depășit pragul de un milion de voturi la secțiile de votare

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 10, votaseră 1.277.000 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă