9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialCIA stia unde era Adolf Eichmann

CIA stia unde era Adolf Eichmann

CIA stia unde se afla criminalul de razboi nazist Adolf Eichmann, artizanul „solutiei finale” de exterminare a evreilor, cu doi ani inainte ca acesta sa fie capturat de agenti israelieni, dar nu a luat nici o masura, dovedesc documente din Arhiva Nationala a SUA date publicitatii marti.
Justificarea a fost ca Eichmann ar fi putut face dezvaluiri despre trecutul nazist al fostului consilier pentru probleme de securitate al cancelarului Konrad Adenauer, Hans Globke, care, dupa ce a lucrat in Departamentul pentru Problemele Evreilor al guvernului nazist, a ajuns consilier al cancelarului federal german, ajutand din aceasta pozitie Statele Unite sa coordoneze actiunile anticomuniste in Germania.
Printre cele aproximativ 27.000 de documente de arhiva referitoare la cel de-al doilea razboi mondial, declasificate in baza unei legi din 1999, a fost descoperit si un memoriu trimis CIA la 19 martie 1958 de serviciile secrete vest-germane, in care se arata ca Adolf Eichmann traieste din 1952 in Argentina, sub numele fals „Clemens”. Doi ani mai tarziu, in mai 1960, agenti israelieni l-au capturat pe criminalul de razboi, care a fost dus in Israel, unde a fost judecat si executat in 1962.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă