13.9 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialRuperea UBB, transformata in miza politica de radicalii maghiari

Ruperea UBB, transformata in miza politica de radicalii maghiari

Radicalii maghiari au transformat ruperea Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca intr-un demers politic, care ar urma sa legitimeze o formatiune concurenta a UDMR. In conditiile in care opozitia de dreapta de la Budapesta, condusa de fostul vicepremier Viktor Orban, a pierdut alegerile, radicalii maghiari din Transilvania au ramas, la randul lor, fara oportunitatea de a fi sustinuti in mod direct si clar de guvernul unei tari membre a Uniunii Europene.

Situatia gruparilor politice maghiare de dreapta care vor sa sparga monopolul UDMR este complicata de faptul ca, desi au trecut doi ani de la ultimele alegeri, principala formatiune, Uniunea Civica Maghiara, nu a reusit inca sa faca demersurile necesare pentru inregistrarea Partidului Civic Maghiar. Mai mult, liderii UDMR au preluat o parte din temele de forta vehiculate de radicalii maghiari si astfel isi consolideaza pozitia de unic reprezentant legitim al maghiarilor ardeleni.
De pilda, revendicarea autonomiei pentru Tinutul Secuiesc face parte din programul politic al UDMR. La fel, desi Legea privind statutul minoritatilor nationale a intrat deocamdata in impas, adoptarea ei, indiferent in ce forma, ar marca obtinerea autonomiei culturale cerute de maghiari inca din anul 1990. In momentul de fata, singura miza importanta care ii desparte pe radicalii maghiari de conducerea moderata a UDMR a ramas ruperea Universitatii „Babes-Bolyai”. Revendicarile maximale ale radicalilor maghiari sunt insa folosite cu abilitate de liderii UDMR in negocierile cu partenerii din coalitia de guvernare. Secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Jozsef Koto, recunostea ca UDMR pledeaza pentru finantarea de la bugetul de stat al Romaniei a Universitatii maghiare private „Sapientia” din Cluj.
In prezent, Universitatea „Sapientia” este subventionata, la fel ca si Universitatea „Partium” din Oradea, de Guvernul maghiar. Insa socialistii premierului Ferenc Gyurcsany, care militeaza pentru o reconciliere profunda romano-maghiara, intentioneaza sa reduca fondurile alocate universitatilor private din Transilvania.
Doar in ultima luna, membrii Comitetului „Bolyai” din Cluj s-au intalnit cu inaltul comisar ONU pentru drepturile omului si au distribuit pliante europarlamentarilor, carora le solicita sprijinul pentru reinfiintarea Universitatii „Bolyai”, prin ruperea UBB.

Cele mai citite

Soția lui Alexei Navalnîi îl vrea pe Putin prizonier într-o închisoare din Rusia

Iulia Navalnaia a afirmat că vrea ca Putin să treacă de la statutul de ţar al Rusiei, la cel de prizonier obişnuit în Rusia Iulia...

Poduri sau ziduri?

Moldova se uită în oglindă azi și își vede nu doar chipul, ci și reflexia speranțelor și a fricilor de mâine. Între rădăcini și...

Îmbrățișări limitate la 3 minute într-un aeroport din Noua Zeelandă

Pentru despărțiri cu îmbrățișări mai lungi, pasagerii sunt sfătuiți să folosească parcarea Aeroportul Dunedin din Noua Zeelandă a ajuns în centrul atenției cu un semn...
Ultima oră
Pe aceeași temă