Majorarea valorii punctului de pensie cu 9,3% a produs un val de nemultumiri in randul celor care au primit in ianuarie acelasi cuantum ca in decembrie. Varstnicii au inteles din declaratiile oficialilor ca toate pensiile se vor majora cu acest procent, ceea ce nu s-a intamplat in cazul multor pensii recalculate. Presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, a declarat ca odata primite pensiile pe luna ianuarie, institutiile de specialitate din toata tara au fost asaltate de nelamuririle acestora.
Demnitarul a explicat ca, potrivit Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2006, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, valoarea punctului de pensie s-a majorat de la 295,56 lei RON la valoarea de 323,10 lei RON, respectiv cu circa 9,3 la suta. Cresterea acopera in intregime rata inflatiei prognozate pentru acest an si diferenta de circa 2% corespunzatoare depasirii inflatiei prognozate pentru anul 2005.
In urma procesului de recalculare a pensiilor stabilite inainte de 1 aprilie 2001, acestea au fost transformate in puncte, fiind valorificata intreaga perioada de activitate, conform Legii 19/2000. Astfel ca noul cuantum al pensiei este egal cu punctajul mediu anual inmultit cu valoarea punctului de pensie.
Ce s-a intamplat in urma procesului de recalculare? Unii pensionari au primit pensii mai mari – cei al caror punctaj recalculat a fost mai mare decat cel in plata, altii nu au primit nimic in plus – cazul persoanelor al caror punctaj recalculat a fost egal sau mai mare decat cel aflat in plata inaintea recalcularii. Perioadele mici de vechime in munca si veniturile profesionale mai mici decat salariul mediu pe economie au condus la punctaje medii anuale mai mici decat cele avute anterior recalcularii.Cu toate acestea, pensiile nu au fost diminuate, desi pensionarului i s-a acordat un nou punctaj cu care figureaza in baza de date a casei de pensii.
Datorita formulei de calcul, procesul de crestere cu 9,3% nu se regaseste la toti pensionarii carora li s-au recalculat cuantumurile. Astfel ca 3,79 milioane de pensionari au beneficiat de aceasta majorare. Este vorba de cei la care, urmare a procesului de recalculare, a rezultat un punctaj mediu anual egal sau mai mare decat punctajul aflat in plata inaintea aplicarii operatiunii de recalculare, precum si cei pensionati dupa 1 aprilie 2001. Un numar de 512.000 de pensionari au beneficiat de o majorare medie de 3,86% (pensionarii care in urma aplicarii recalcularii au obtinut un punctaj mediu anual mai mic, dar apropiat de cel aflat in plata). Acestia vor beneficia insa integral de valoarea actualizata a punctului de pensie in ianuarie 2007. In schimb, 1,35 milioane de pensionari, carora le-a rezultat un punctaj mediu anual mai mic decat cel aflat in plata, nu beneficiaza de indexare. „Aceste pensii nu vor fi majorate pana cand punctajul mediu individual recalculat, inmultit cu valoarea punctului de pensie va determina un cuantum egal sau mai mare decat cel aflat in plata”, a mentionat Mihai Seitan.
Buletinele de calcul vor fi trimise pensionarilor pana in martie
Presedintele CNPAS a afirmat ca s-a stabilit, la nivelul fiecarei case judetene de pensii si a Municipiului Bucuresti, un grafic esalonat, pentru trimiterea la domiciliul pensionarilor a tuturor buletinelor de calcul rezultate in urma recalcularii. „In momentul de fata sunt peste un milion de decizii care nu au fost primite de beneficiari, precum si buletinele de calcul. Motivul intarzierii a fost imposibilitatea listarii acestora, fiecare buletin de calcul avand 5-8 pagini)”, a mentionat domnul Seitan. Acesta a adaugat ca au fost luate masuri pentru contractarea unei capacitati suplimentare de listare a acestor documente, care se vor termina la sfarsitul lunii februarie, cand vor fi trimise la domiciliul pensionarilor. Presedintele Casei Nationale de Pensii a precizat ca acelasi termen a fost dat Casei de Pensii Bucuresti, pentru trimiterea a aproape 7.000 de decizii pensionarilor licentiati, care asteapta recalcularea pentru anii de facultate de aproape doi ani.