17.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialDelegatia Romaniei s-a instalat in satul olimpic din Torino

Delegatia Romaniei s-a instalat in satul olimpic din Torino

Aventura delegatiei Romaniei la Jocurile Olimpice de iarna de la Torino a inceput, o parte dintre sportivii nostri aflandu-se deja in Italia. Deocamdata, toate delegatiile trec prin „furcile caudine” ale formalitatilor de acreditare si cazare, lucru ingreunat de faptul ca exista trei mini-sate olimpice, intrecerile urmand a se desfasura intr-un perimetru de aproximativ 100 kilometri in jurul orasului Torino.
Cum au decurs „ostilitatile” pentru reprezentantii Romaniei am aflat de la Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), care se afla la Torino de duminica impreuna cu cele 36 de persoane din staff-ul tehnic.

Cazare si masa fara probleme
– Au existat probleme vizavi de formalitatile de acreditare sau de aclimatizare?
– Fiind vorba de trei sate olimpice, lucrurile au mers mai greu. Noi am prevazut insa ca nu va fi simplu si i-am trimis pe cei trei sefi de misiune cu cateva zile inainte sa pregateasca terenul. Prin urmare, sportivii nostri s-au instalat fara dureri de cap, conditiile fiind onorabile. De asemenea, masa este foarte buna. Temperaturile mai ridicate decat la noi ne-au luat putin prin surprindere, dar nu sunt probleme de aclimatizare. Sportivii au intrat in contact cu locurile de concurs si spatiile de refacere care le-au fost puse la dispozitie si deocamdata se acomodeaza cu altitudinea si conditiile de umezeala de aici. Abia apoi urmeaza sa intre in programul de antrenamente specifice fiecarei discipline.
– Unde ati intampinat cele mai mari dificultati pana acum?
– Deocamdata, cea mai complicata parte s-a dovedit a fi echiparea. O parte s-a realizat la Izvorani, dar pentru restul sportivilor care vin direct la Torino a trebuit sa trimitem echipamentul, plus cel de rezerva, cu un camion, cu cateva zile inainte.

Contestari fara succes
– Cativa sportivi si antrenori si-au manifestat nemultumirea ca au fost lasati acasa!
– Si noi regretam, dar, din cauza ca federatiile internationale de specialitate au schimbat baremurile de calificare in ultimul moment, doua sportive (n.r.: Daniela Dumitru – patinaj viteza, si Camelia Csernescki – schi fond) au ramas acasa. Reprezentantii nostri au facut trei demersuri pentru inscrierea lor in competitie, dar fara succes. In aceeasi situatie s-au aflat mai multe tari, iar japonezii si bulgarii, care au trebuit sa renunte la cate zece sportivi, inca se cearta cu organizatorii pe aceasta tema. Si de antrenori imi pare rau, dar n-am avut ce face. Numarul de locuri era in functie de sportivi.
– Cum este privita delegatia Romaniei?
– Deocamdata, singura diferenta fata de alte delegatii este numarul mic de sportivi (n.r. – 25). Vom merge insa cu totii, complet echipati, la defilarea de la deschidere pentru ca daca nu putem emite pretentii la medalii (n.r. – obiectivul delegatiei fiind cateva clasari in primii 20) macar sa avem o tinuta demna.

Gheorghe Chiper, in fruntea delegatiei
– Cine va purta drapelul?
– Patinatorul Gheorghe Chiper. A fost hotararea Comitetului Executiv. El este sportivul cu cele mai bune performante recente din delegatia noastra si s-a considerat ca este cel mai indreptatit sa poarte drapelul.
– S-a vehiculat numele lui Zsolt Antal. De ce aceasta schimbare?
– Nu stiu cine a lansat zvonul. N-a fost niciodata vorba de altcineva.
– Cum veti comunica fiind vorba de trei mini-sate olimpice?
– Foarte bine. Avem tabara-mama, sa-i spunem, stabilita la Torino, unde nu se disputa decat intrecerile de patinaj si hochei pe gheata, iar legatura cu cele trei campusuri-satelit o vom tine cu ajutorul logisticii ultramoderne – laptopuri, telefoane, statii – de care dispunem. In plus, organizatorii ne-au pus la dispozitie patru autoturisme. Sa vedem ce o sa fie de acum incolo, pentru ca greul abia incepe.
– Multumesc si mult succes!

Cele mai citite

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

Ucraina primește de la SUA un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule...

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă