Potrivit celui mai recent ‘barometru mondial al coruptiei’, dat publicitatii de organizatia Transparency International, in Europa, doar albanezii isi percep tara ca fiind mai corupta decat romanii. Ce-i drept, distanta intre cele doua tari este destul de mare: in vreme ce unul din 5 romani afirma ca a dat mita in ultimele 12 luni, in Albania, procentajul celor care fac aceeasi marturisire se ridica la 66 la suta.
In “mica Albanie” care este provincia Kosovo, situatia, asa cum a fost masurata prin acelasi sondaj, pare a fi mai buna decat in Romania: 12 la suta dintre kosovari au recunoscut ca au dat mita, cel putin o data, in cursul ultimului an. Acest fapt contrazice orice ipoteza bazata pe etnicitate, plasand ferm accentul pe factorii politici. Cat priveste tara de unde am imprumutat, ca urmare a contactelor istorice, o parte din bogata noastra sinonimie legata de mita (bacsis, pesches, rusfet), doar doi la suta din turci recunosc ca obisnuiesc sa dea mita…
La polul opus, in Europa, doar unu la suta dintre finlandezi, elvetieni si suedezi au afirmat ca au dat spert in ultimul an, si numai doi la suta din populatia Austriei, Danemarcei, Frantei, Germaniei, Islandei, Olandei, Norvegiei, Portugaliei, Spaniei si Marii Britanii.