6.5 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialProcesul politistilor batausi s-a incheiat la Curtea de Apel Cluj-Napoca

Procesul politistilor batausi s-a incheiat la Curtea de Apel Cluj-Napoca

Judecatorii Curtii de Apel Cluj-Napoca au incheiat cercetarea judecatoreasca in dosarul in care fotoreporterul „Romaniei libere”, Florin Esanu, se judeca cu doi politisti din Sighetu Marmatiei care l-au incatusat si l-au maltratat pentru o fotografie. Instanta se va pronunta in cauza in data de 13 decembrie.
Incidentele s-au petrecut in februarie 2003, cand o echipa de jurnalisti de la „Romania libera” se afla la Sighetu Marmatiei pentru a realiza un reportaj despre Memorialul dedicat lui Iuliu Maniu, care avea loc in oras.
In data de 2 februarie, in jurul orei 23.30, Florin Esanu a facut o fotografie de noapte hotelului „Tisa”, unde erau cazati jurnalistii trimisi de la Bucuresti. In fata hotelului era parcata o masina de politie, iar fotografia a fost facuta de pe domeniul public.
Din autoturism a iesit un politist, care s-a rastit la ziaristi, iar apoi spiritele s-au incins, dupa care agetul de Politie i-a pus catusele fotoreporterului, pe care l-a dus la sediul Politiei, unde l-a tinut timp de doua ore si l-a amendat cu 20 de milioane de lei. Florin Esanu sustine ca a fost agresat de catre agentul care l-a incatusat si de catre unul dintre colegii sai.

Plangere penala impotriva politistilor

Fotoreporterul a contestat amenda primita, iar Tribunalul Maramures a anulat procesul-verbal de contraventie. Ulterior, Florin Esanu a depus o plangere penala impotriva politistilor cu maniere de militieni. Procurorii au decis trimiterea acestora in judecata pentru abuz contra intereselor persoanelor.
Tribunalul Maramures a pronuntat o sentinta solomonica, prin care magistratii au incercat sa ii faca dreptate jurnalistului, insa nici nu au vrut sa se puna rau cu politistii din Sighet. Astfel, agentii Vasile Maris si Daniel Lascaian au fost achitati de acuzatia de abuz in serviciu. Totusi, ei au primit cate o amenda administrativa de cate sase milioane de lei, lucru ciudat daca cei doi ar fi fost nevinovati.
Tot ei au fost obligati sa ii plateasca lui Florin Esanu despagubiri de 100 de milioane de lei, in solidar cu Ministerul Administratiei si Internelor, plus sapte milioane de lei Statului Roman drept cheltuieli de judecata si aproape 30 de milioane de lei cheltuieli judiciare ziaristului incatusat.
Esanu a declarat, insa, apel la aceasta sentinta prin care politistii erau declarati si vinovati, si nevinovati. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Cluj-Napoca la ultimul sau act.

Cele mai citite

Schimb neașteptat de prizonieri între Rusia și Ucraina

Este al 58-lea schimb de prizonieri și a implicat 190 de prizonieri de război, a anunțat președintele Volodimir Zelenski Activistul ucrainean pentru drepturile omului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă