18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPropunerea britanica pentru bugetul UE, atacata din toate partile

Propunerea britanica pentru bugetul UE, atacata din toate partile

Propunerile avansate luni de Marea Britanie, tara care asigura presedintia Uniunii Europene, privind bugetul UE pentru perioada 2007-2013 au starnit ieri reactii furioase din aproape toate partile, atat din partea tarilor bogate cat si a noilor state membre. Toata lumea, sau aproape toata lumea, a apreciat propunerile britanice ca fiind „injuste” si „dezamagitoare”.
Ceea ce se reproseaza in primul rand Marii Britanii este ca nu a renuntat la o parte suficient de mare din asa-numitul „rabat britanic”, banii pe care britanicii ii primesc anual de la bugetul european ca urmare a unui acord obtinut in anii '70 de Margaret Thatcher si ca acest lucru se realizeaza pe spinarea noilor state membre care ar pierde 8,54% din fondurile structurale prevazute pentru perioada in cauza, adica in cifre absolute, in jur de 14 miliarde de euro. Cel mai mult ar pierde Polonia, ca cea mai mare dintre noile state membre (in jur de 4 miliarde de euro), dar si viitoarele state membre, Romania si Bulgaria.
Din acest motiv, Comisia Europeana si presedintele ei, Jose Manuel Durao Barroso, au atacat proiectul de buget ca fiind „nerealist si inacceptabil” si facut pentru o mini-Europa si nu pentru o Europa extinsa si puternica. Barroso a acuzat, de asemenea, Marea Britanie ca prin aceasta propunere pune in pericol extinderea europeana. Presedintele CE nu s-a referit insa la Romania si Bulgaria, care vor adera cu siguranta in 2007 sau 2008, ci la viitoarele extinderi in Balcani. Primul ministru polonez, Kazimierz Marcinkiewicz, a respins propunerea ca „nefiind bazata pe solidaritate”.

Jack Straw si cainele lui Esop

In declaratia publica de luni, secretarul Foreign Office-ului, Jack Straw, a avertizat insa ca noile state nu trebuie sa se comporte precum cainele lui Esop si sa respinga propunerea. Ideea este ca, precum amintitul caine, est-europenii sa nu dea vrabia din mana pe cioara de pe gard si sa respinga o afacere buna pentru o iluzie. Straw a subliniat ca est-europenii vor primi 150 de miliarde de euro in perioada amintita, de doua ori mai mult, la puterea de cumparare de astazi, decat au primit statele occidentale prin Planul Marshall. Britanicii au subliniat ca oricum statele din Est nu sunt capabile sa cheltuiasca nici macar sumele pe care le primesc in prezent. Din acest motiv, britanicii au propus un sistem atractiv de alocare, care prevede diminuarea sumei necesare pentru cofinantarea proiectelor europene de la 20 la 15%, accesul fondurilor private la cofinantari si extinderea finantarii si pentru anul urmator.


BUGETUL GLOBAL

Bugetul UE pentru 2007-2013 ar urma sa se ridice la 847 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 1,03% din PIB-ul celor 25 de state membre. Propunerea reprezinta o reducere fata de bugetul propus in iunie de presedintia luxemburgheza, 871 de miliarde (1,06% din PIB-ul global). Anul trecut cinci state membre au respins o propunere a Comisiei Europene, care considera ca bugetul ar trebui sa fie de 1.025 miliarde de euro, 1,24% din PIB.

RABATUL BRITANIC

„Regatul Unit recunoaste responsabilitatea pe care o are de a-si plati partea echitabila din costul extinderii, dar nu mai mult decat partea echitabila”, a subliniat Jack Straw. Marea Britanie renunta la 8 miliarde de euro pentru perioada vizata, ceea ce inseamna o contributie de 58 miliarde de euro.
In cifre absolute, rabatul va creste insa la 7,7 miliarde, fata de 4,7 miliarde in perioada 1997-2003. Cu toate acestea, contributia Marii Britanii la bugetul UE va fi de 0,4% din PIB, fata de 0,39% cat reprezinta contributia Frantei. In prezent, Regatul Unit are o contributie de doua ori mai mare in echivalent PIB decat Franta si Italia. Luxemburgul a propus o crestere a contributiei britanice cu 20 de miliarde.

FONDURI STRUCTURALE

Londra propune 150 miliarde de euro, cu 14 miliarde mai putin decat suma avansata de Luxemburg. Marea Britanie a incercat sa indulceasca insa pilula amara a reducerii de 8,54% cu o serie de „modificari practice” destinate facilitarii utilizarii acestor fonduri de catre statele beneficiare. Prin noile prevederi bugetare, Ungaria va primi 22 de miliarde, Cehia 23 iar Polonia 56.

CLAUZA DE REEXAMINARE

„Marea Britanie solicita o reexaminare a tuturor aspectelor legate de cheltuielile UE, inclusiv agricultura”, a afirmat Straw, ceea ce vizeaza o revizuire a Politicii Agricole Comune incepand din 2008. Principalul beneficiar al PAC, Franta, se opune categoric oricarei reduceri a subventiilor din agricultura. Straw a subliniat, de asemenea, ca prin PAC 40% din bugetul UE merge la 5% din populatie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă