În condițiile în care România a îndeplinit toate standardele statului de drept și a pus în aplicare toate prevederile europene privind libertatea, ca drept fundamental al omului, un grup de raportori (anonimi) prezintă trucat realitatea impunând prelungirea aberantă a unui mecanism de control și supraveghere care nu se regăsește în alte state mult mai îndepărtate de valorile și principiile democrației consolidate.
Recent, grupul de asociații profesionale care reprezintă majoritatea judecătorilor și procurorilor din România au atacat raportul recent al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România în cadrul așa-numitului mecanism de cooperare și verificare (MCV).
O scrisoare deschisă din partea celor trei organizații pune la îndoială acuratețea raportului de monitorizare al comisiei. Nu o spunem noi jurnaliștii, ci cei din domeniul judiciar.
Scrisoarea de patru pagini, publicată de europorter.co, spune că semnatarii, „în calitate de magistrați, nu pot să nu observe repetarea afirmațiilor false” din raportul MCV care se referă la reforma justiției în țară.
Scrisoarea vorbește despre necesitatea ca judecătorii și cetățenii să primească „recomandări corecte, exacte și riguroase”, dar afirmă că MCV pe România este plină de „erori, inexactități și afirmații trunchiate” care, se spune, „nu pot face decât să dăuneze independenței justiției. „
Scrisoarea este semnată de către Forumul judecătorilor români (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Procurorilor din România (APR), fiecare reprezentând procurorii și judecătorii din țara noastră.
În condițiile întrunirii Comisiei JAI, la București, a discutării chestiunilor de profunzime a sistemului eropean de justiție, e o contradicție în termeni ca România să fie mandatată să asigurea președinția comitetelor europene și în același timp să aibă o fractură de identitate. E ca și cum ai pune gripatul să stea la masă cu pacienții sănătoși.
Premierul României, Viorica Dăncilă, într-un discurs în plenul Parlamentului European, a cerut clarificări pentru condițiile inumane de paria impuse țării sale de către o serie lideri occidentali, obișnuiți să aplice standarde duble, spunând: „României nu i se permite ce li se permite altor țări să facă”.
Nu am auzit niciun suspin în Comisia LIBE cu privire la agresiunile jandarmilor din Franța, la încălcările repetate ale drepturilor muncitorilor români din statele membre care-i exploatează, fără a le recunoaște drepturile fundamentale, nici că justiția din unele state nu respectă drepturile copiiilor români. Nici pâs nu s-a auzit când guvernul austriac a redus alocațiile micuților rămași acasă în România.
Consiliul Superior al Magistraturii din România, care supraveghează sistemul judiciar al României, a prezentat în detaliu mistificările din Raportul MCV.
Într-o declarație emisă în noiembrie, Consiliul a apărat reformele propuse de guvernul român și a criticat MCV-ul pentru inexactități și interpretări greșite.
Cea ce părea o impresie greșită, prin menținerea lațului MCV se demonstrează rea voință și demonstrează încă o dată că la Bruxelles se lucrează cu dublă măsură.
Scrisoarea, extrem de critică, trimisă tuturor statelor membre ale UE, aduce aminte factorilor de decizie că informațiile adunate pentru MCV din ultimii ani au provocat o serie de erori de judecată. ”Inexactitățile și afirmațiile trunchiate pot aduce prejudicii doar independenței justiției,” se mai spune în textul scrisorii.
Semnatarii aduc aminte că nu doar DNA reprezintă justiția, sesizând că în ultimele rapoarte au fost ocolite Curțile de Apel și instanțele de judecată, acolo unde se desparte adevărul de minciună.