25.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialUn escroc la curtea presedintelui Molot

Un escroc la curtea presedintelui Molot

Controversatul om de afaceri Sever Muresan a devenit „investitor strategic” in judetul Hunedoara dupa ce a prezentat o procura speciala in care se precizeaza ca acesta este imputernicit sa reprezinte grupul luxemburghez „Fibelfin”. Consiliul Judetean a incheiat un parteneriat public-privat cu societatea „Asset Management System” SA Bucuresti – Groupe „Fibelfin” Luxemburg, controlata de controversatul afacerist bucurestean, valoarea contractului fiind de 1.300 de miliarde lei. Aceasta suma va fi folosita pentru amenajarea unei sosele si construirea unui aeroport in judet.


A girat si fostul sef al Politiei Romane

Sever Muresan pune la bataie in aceasta afacere circa 80 la suta din suma necesara, dar in schimb primeste pentru 25 de ani dreptul de exploatare a aeroportului. Consilierii judeteni au votat proiectul, chiar daca in discutie este vorba despre un om de afaceri condamnat in Elvetia pentru un prejudiciu de 10 milioane de dolari, urmarit in Europa de autoritatile franceze si cercetat in tara in dosarul falimentului Bancii „Dacia Felix”, dar scos de sub urmarire penala.
Printre cei care si-au dat girul in privinta investitiei se numara si fostul sef al Politiei Romane, Ioan Pitulescu, care a cerut, insa, urmarirea atenta a lucrarilor.
CJ Hunedoara a decis incheierea unui parteneriat public pentru amenajarea drumului judetean Santuhalm – Hunedoara si a Aeroportului de la Saulesti. Presedintele institutiei, Mircea Ioan Molot, a afirmat ca cele doua lucrari sunt prioritare, dar la buget nu sunt banii necesari, adica 1.300 de miliarde lei, iar din acest motiv a fost cautat un partener. Astfel, a fost organizata o licitatie in acest sens, la care s-au prezentat trei firme: „Tarnava Construct” Brasov, „Gevanipet” SRL Sacele si „Asset Management System” SA Bucuresti – Groupe „Fibelfin” Luxemburg, care a si fost declarata castigatoare. Firma a fost reprezentata la licitatie chiar de Sever Muresan, cel care a si semnat contractul cu reprezentantii CJ, in data de 22 august a acestui an.
Pentru reabilitatea soselei dintre Santuhalm si Hunedoara, unde vor fi amenajate patru benzi de circulatie, valoarea contractului este de 43.661.530,70 lei, din care 80 la suta, adica 34.929.224,60 lei, reprezinta partea pe care trebuie sa o investeasca executantul, respectiv „Asset Management System”. Conform contractului, la inceputul lucrarilor, 3 la suta din aceasta suma trebuie depusa intr-un cont in favoarea CJ, reprezentand garantie de buna intentie. Consiliul Judetean si Primariile Deva si Hunedoara vor achita cele 20 de procente care le revin la finalul lucrarilor, stabilite pentru 20 de luni.
Pentru Aeroportul Saulesti, valoarea investitiei este de 82.995.657 lei, iar conditiile sunt similare cu cele anterioare. Pentru amortizarea investitiei, firma lui Sever Muresan are drept de exploatare pentru o perioada de 25 de ani a acestui obiectiv, aspect stipulat prin contract.

Ce nu-si aminteste generalul Pitulescu

Consilierii judeteni au dezbatut aprig acest proiect, dar pana la urma au votat „pentru”, convinsi, probabil, de necesitatea lui. Nici macar consilierul Ioan Pitulescu nu s-a opus, desi Sever Muresan a fost arestat in perioada cat acesta a ocupat functia de sef al Politiei Romane. „Am discutat cu privire la increderea pe care putem sa i-o acordam acestui personaj. In privinta castigatorului licitatiei nu mai putem schimba nimic acum ca a fost semnat contractul, dar vom avea o grija deosebita la derularea contractului. Vom desemna o echipa care sa urmareasca indeaproape realizarea lucrarilor”, a afirmat Pitulescu. El a adaugat ca afaceristului bucurestean trebuie sa i se acorde prezumtia de nevinovatie, pentru ca nu a fost condamnat in Romania.
„Faptul ca pentru un prejudiciu de peste 300 de milioane de dolari in Romania nu a patit inca nimic reprezinta inca o dovada a modului in care lucreaza Justitia din tara noastra, dar trebuie sa-i acordam prezumtia de nevinovatie. In schimb, in Elvetia a fost condamnat pentru un prejudiu de 10 milioane de dolari”, a mai spus consilierul judetean.

Un personaj controversat

Sever Muresan este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din istoria postdecembrista a Romaniei. De numele sau sunt legate falimentul Bancii „Dacia Felix”, prima banca privata din tara. Tot Muresan a fost condamnat de Curtea de Apel din Dijon la un an si jumatate de inchisoare pentru evaziune fiscala, dupa ce, in urma unui control fiscal, autoritatile franceze au descoperit ca acesta ar fi declarat o suma mult mai mica la veniturile inregistrate, prejudiciul adus bugetului de stat fiind de peste un milion de euro.
In plus, Ioan Pitulescu a mentionat ca pentru fraude fiscale de circa 10 milioane de lei, Sever Muresan a fost condamnat si in Elvetia.
Cel putin in dosarul „Dacia Felix”, Sever Muresan s-a declarat nevinovat. Una dintre aparatoarele sale a declarat ca omul de afaceri nu avea nici macar drept de semnatura, iar din aceasta cauza nu a fost condamnat in Romania.

Masuri de garantie?!

Presedintele CJ Hunedoara Ioan Mircea Molot crede insa ca incheierea acestor contracte reprezinta un succes, desi in proiect apare si numele bucuresteanului. „Am incheiat cu parteneri publici doua contracte in valoare totala de 1.300 de miliarde lei pentru Aeroportul Saulesti si pentru amenajarea soselei Hunedoara – Deva, unde se vor realiza patru benzi de circulatie”.
Molot pretinde ca s-au luat masuri de siguranta pentru o buna executie, impunandu-se o garantie de 5 ani in cazul aeroportului, cu receptii de lucrari intermediare, la fiecare retinandu-se cate 5 la suta din suma tot drept garantie de buna executie. Lucrarile sunt prevazute sa demareze in primavara anului viitor, iar pana atunci vor fi emise autorizatiile si avizele necesare, dupa cum sustin oficialii.

O procura speciala din America

In dosarul parteneriatului dintre CJ si „Asset Management System” Bucuresti a aparut, dupa izbucnirea scandalului, o procura, care vrea sa demonstreze, probabil, ca reprezentantii Consiliului Judetean nu lucreaza cu Sever Muresan, ci cu un puternic concern luxemburghez. Contractul a fost semnat la data de 22 august 2005, iar actul poarta data de 15 august.
Interesant este faptul ca, desi partile sunt din Romania si Luxemburg, procura a fost semnata in Statele Unite ale Americii. Marin Butar, consilier al presedintelui CJ, a afirmat ca actul a fost incheiat in fata unui notar public din Arlington, districtul Columbia – SUA, Groupe „Fibelfin” fiind reprezentata de James E. Schultz.
Existenta acestei procuri este confirmata si de vicepresedintele CJ, Petre Marginean, care i-a gasit, insa, o alta denumire: „Nu este o procura, este un act notarial, prin care este mandatat de firma din Luxemburg sa-i reprezinte interesele”.

Molot, multumit de contract

Mai mult, presedintele CJ, Mircea Ioan Molot, s-a declarat extrem de incantat de acest contract, in ciuda scandalului pe care l-a iscat. „Nu lucrez cu Sever Muresan, eu lucrez cu grupul luxemburghez”, a mai spus Molot. El a adaugat chiar ca „nu stiam ca Muresan a fost condamnat in Romania. Stiam de Franta, de altele, dar nu stiu nimic de o condamnare in Romania. Dar oricum Sever Muresan nu este actionarul, ci doar reprezentantul acestei firme”, a mai spus presedintele CJ.

Cele mai citite

Nicușor Dan: Peste 150 de clădiri cu risc seismic vor fi consolidate

Municipalitatea face demersuri pentru consolidarea a peste 150 de clădiri cu risc seismic, iar finanţarea pe care a obţinut-o este de 300 de milioane...

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

Sebastian Burduja: Am atras peste 13 miliarde de euro, fonduri nerambursabile

Ministrul Energiei transmite că România este în plină revoluție energetică Ministrul Sebastian Burduja a afirmat, în cadrul unei conferințe, că până la sfârșitul anului, vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă