Un nou proiect de modificare a Codului Muncii a fost publicat de Ministerul Muncii pe Internet, pentru dezbatere publica.
Principalele prevederi au in vedere alinierea la legislatia comunitara referitoare la procedura concedierilor colective, contractul de munca pe durata determinata sau timp partial, principiul remunerarii egale.
Printre articolele nou introduse este cel referitor la obligativitatea angajatorului care decide aplicarea masurii de concediere colectiva de a notifica in scris inspectoratului teritorial de munca, precum si agentiei de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile anterioare emiterii deciziilor de concediere. In aceeasi zi, angajatorul este obligat sa transmita copia notificarii sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, care pot transmite eventuale comentarii ITM-ului. Este definit salariatul de noapte, care reprezinta, dupa caz: salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin trei ore din timpul sau zilnic de lucru sau care efectueaza munca de noapte 30% din timpul sau lunar de lucru. Durata normala a timpului de lucru pentru salariatul de noapte nu va depasi o medie de opt ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum trei luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal. Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi opt ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore.
Salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca – pentru zilele in care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor de salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
O alta modificare a Codului Muncii prevede ca vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2008 se probeaza cu carnetul de munca.
Sugestiile si propunerile privind imbunatatirea Proiectului Ordonantei de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, se primesc la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei pana la data de 10 august 2006.