Zeci de mii de oameni din intreaga lume s-au adunat ieri in Parcul Memorialului Pacii din Hiroshima, pentru a comemora 61 de ani de la lansarea asupra acestui oras a primei bombe atomice.
Clopotele au inceput sa bata si multimea din Parcul Memorialului Pacii din Hiroshima a pastrat un moment de reculegere, ieri, la ora 8.15 a.m., ora exacta la care, in urma cu 61 de ani, avionul american „Enola Gay” a lansat bomba atomica asupra orasului. Peste 140.000 de oameni au murit pe loc, numarul victimelor depasind ulterior cifra de 220.000. Trei zile mai tarziu, o a doua bomba atomica a fost lansata asupra orasului Nagasaki, provocand moartea altor 70.000 de oameni. La 15 august 1945, Japonia a capitulat, punandu-se capat celui de-al doilea razboi mondial.
Oficiali niponi si delegati din peste 35 de tari au participat, alaturi de supravietuitori, la ceremonia din parcul memorial, organizat in jurul „Domului Bombei A”, un fost pavilion expozitional redus la un schelet metalic de suflul incendiar al exploziei. „61 de ani mai tarziu, numarul natiunilor indragostite de rau si dominate de sclavia armelor nucleare este in crestere”, a avertizat in discursul sau primarul orasului Hiroshima, Tadatoshi Akiba. Premierul Japoniei, Junichiro Koizumi, a reinnoit promisiunea de „a ramane in avangarda comunitatii internationale, cu obiectivul de a aboli armele nucleare si de a stabili pacea permanenta”. El a confirmat, de asemenea, cele trei principii ale Japoniei: sa nu produca, sa nu dispuna si sa nu autorizeze arme nucleare pe teritoriul sau.
Koizumi a facut insa si o declaratie controversata, afirmand ca va continua sa viziteze oricand va considera ca este potrivit templul nationalist de la Yasukuni, consacrat celor 2,5 milioane de japonezi morti in razboaie si conflicte armate intre 1935 si 1945. Templul este considerat de catre pacifistii niponi si de tarile vecine drept un simbol al militarismului nationalist.