7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPonturi pentru o vacanta linistita in Tunisia

Ponturi pentru o vacanta linistita in Tunisia

Inca de anul trecut, in lista destinatiilor de vacanta ale romanilor a patruns Tunisia, tara care atrage de la an la an tot mai multi turisti, fascinati de exotic si de preturile relativ scazute. Si totusi, un turist neavizat poate avea surprize neplacute daca nu este inarmat dinainte cu un set de sfaturi utile, desprinse din experienta celor care au mai vizitat aceasta tara.

Cazarea trebuie „unsa”

Pentru a beneficia de o camera buna, inca de la sosirea la hotel, atunci cand prezentati voucher-ul, introduceti in acesta o hartie de zece euro. Receptionerul va deveni mult mai amabil si mai serviabil. In nici un caz nu veti avea surpriza sa-l insultati, deoarece este o tara araba, unde micile „atentii” sunt intotdeauna bine primite.
In toate statiunile, cu personalul hotelier si cu cel din alimentatia publica va puteti intelege in mai multe limbi de circulatie internationala: franceza (a doua limba oficiala, dupa araba), engleza, chiar si germana. Atentie, insa, in capitala Tunis si in alte orase va trebui sa va descurcati in franceza in cazul in care nu sunteti insotit de un ghid sau (putin probabil) cunoasteti araba.
Preturile la mancare sunt moderate si sunt expuse la intrarea in fiecare restaurant. Totusi, nu lipsesc nici restaurantele scumpe. De aceea trebuie sa fiti foarte atenti unde luati masa, pentru a nu avea surprize neplacute la nota de plata. Pe teritoriul Tunisiei, moneda oficiala este dinarul tunisian (DT), care este echivalent cu aproximativ 20.000 de lei vechi. Banii (euro, dolari etc.) pot fi schimbati numai la ghiseele bancilor, iar cursul este acelasi peste tot, impus de guvern.
Daca mancarea este ieftina (de exemplu, circa 5 dinari pentru o pizza cu fructe de mare), nu acelasi lucru se poate spune despre bautura, fiind vorba – cum spuneam – despre o tara araba. Bauturile spirtoase sunt cele mai scumpe, insa consumul lor nici nu este recomandabil, avand in vedere temperaturile de peste 40 de grade Celsius la umbra. Nici cu berea nu avem, insa, prea mult noroc. In Tunisia se comercializeaza doar o bere locala, slab alcoolizata (2%), la sticle de 300 ml. La unele terase mai gasim insa aceeasi bere, dar la halbe de 0,5 litri, pretul corect fiind de doi-trei dinari. Mai avem varianta vinurilor tunisiene, foarte bune si la un pret nu foarte piperat: aproximativ 11 dinari sticla de 0,75 litri la restaurant.
Aceeasi sticla poate fi insa cumparata la jumatate de pret de la magazin. In fiecare oras exista un singur magazin autorizat sa vanda bauturi alcoolice si care nu este deschis vinerea.

Transportul, ieftin ca braga

Aflat in vacanta in Tunisia, nu veti cheltui foarte multi bani pe transport. Taxiul nu este un lux, o cursa din statiunea Yasmine Hammamet, de exemplu, pana in orasul Hammamet (aproximativ 8 km) nu costa mai mult de 4 dinari.
Si sistemul feroviar este extrem de bine pus la punct, trenurile fiind dotate cu aer conditionat. Este bine sa cantariti bine ofertele de excursii optionale la Tunis si Cartagina, de exemplu, propuse de agentia de turism, deoarece puteti face aceasta excursie mult mai ieftin, pe cont propriu. Un bilet de tren de la Bir Bou Rebga (cea mai apropiata gara de statiunea Hammamet) pana la Tunis, pe o distanta de aproape 100 km, costa 6 dinari, dus-intors. Din Tunis puteti lua un alt tren, suburban, mult mai putin confortabil, dar rapid, care va va lasa direct la Cartagina (in franceza: Carthage). Vizitarea tuturor siturilor din stravechea asezare romana costa 7 dinari de persoana, insa merita.

Cele mai citite

Ministrul Energiei: Avem o datorie morală să fim alături de fraţii noştri de peste Prut

România sprijină energetic Republica Moldova, în contextul sistării gazului rusesc Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a detaliat, într-o postare, modul în care România ajută Republica Moldova,...

Asus, Samsung și MSI anunță primele monitoare 4K OLED 240Hz de 27 inch din lume

Anul 2025 marchează o evoluție importantă pe piața monitoarelor de gaming, odată cu lansarea primelor monitoare de 27 de inci cu rezoluție 4K OLED...

Datoria guvernamentală a atins 931 miliarde lei

Creșterea datoriei publice se reflectă în majorarea procentului din PIB, cu o creștere semnificativă a împrumuturilor pe termen mediu și lung. Conform datelor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă