Bulgaria cunoaste de cateva zile frenezia unei campanii anticoruptie cu spoturi televizate si arestari spectaculoase, autoritatile de la Sofia incercand astfel sa convinga Bruxellesul ca se afla pe calea cea buna in vederea aderarii la UE in 2007, alaturi de Romania.
Printre cei arestati nu figureaza insa vreun „peste mare”. Politia i-a retinut pe seful companiei de termoficare din Sofia si pe un angajat al fiscului. Primul, care tocmai cheltuise 45.000 de euro pe sampanie si branzeturi fine, a fost acuzat de spalare de bani. Cel de-al doilea – de primirea unei mite de 70.000 de euro. De la inceputul anului, 53 de functionari bulgari au fost demisi pentru coruptie.
La televiziune sunt difuzate clipuri ce-i indeamna pe cetateni „sa-i denunte pe corupti” la un numar de telefon sau pe o adresa de e-mail. In 24 de ore s-au primit 180 de apeluri. „Coruptia este mai periculoasa pentru Bulgaria decat terorismul”, titra ziarul „Sega”, in vreme ce „24 Ceasa” informa ca vamesii bulgari de la Ruse au deturnat 200.000 de euro intr-o singura luna, dosind taxele percepute camionagiilor.
Potrivit unui recent sondaj de opinie citat de AFP, 72% din bulgari considera ca „autorul oricarei infractiuni, inclusiv un criminal, poate scapa de justitie daca ii mituieste pe magistrati”. Iar un diplomat occidental acreditat la Sofia sublinia ca „tocmai rezultatele concrete in procesele intentate coruptilor si criminalilor sunt cele care se lasa asteptate”. Un exemplu: fostul primar al Sofiei, Stefan Sofianski, citat in trei procese de deturnare de fonduri, a scapat basma curata, tribunalul considerand ca de vina a fost consiliul municipal (care nu poate fi judecat)…