3.3 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialPoliticieni facuti universitari la facultati din Crevedia, Faget si Amara

Politicieni facuti universitari la facultati din Crevedia, Faget si Amara


Conferinta Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice din Romania (AECD, for UE cu reprezentanti in Parlamentul European) a produs, ieri, o fisura in sistemul coruptiei universitare Pentru prima data dupa decembrie 1989, reprezentanti ai comunitatii universitare au dezvaluit cazuri concrete de coruptie si au disecat mecanismele dezastrului moral si profesional din sistemul de invatamant superior.

„Criza morala din Romania nu va fi rezolvata fara eradicarea coruptiei din invatamantul superior”, a spus profesorul Emil Constantinescu, fost rector al Universitatii Bucuresti, devenit recent membru al AECD-UE. „Exista informatii si sesizari despre coruptia si incompetenta manifestate in multe institutii din tara, cum ar fi universitatile aparute la Oradea, Craiova, Petrosani, Baile Herculane (Facultatea de Drept), Targoviste, Timisoara”, a declarat Emil Constantinescu, atentionand ca trebuie luate masuri dure impotriva acestui fenomen de degradare. „In special actiuni penale, care sa duca la responsabilitatea penala a celor care au compromis invatamantul romanesc”, a precizat Emil Constantinescu, care a aratat ca, „pe langa coruptia din Justitie si Administratie (recunoscute de UE ca obstacole ale integrarii), coruptia din Universitatea romaneasca este si mai grava, deoarece afecteaza pe termen lung societatea”.
Fostul rector s-a referit la „coruptia din Facultatile de Drept, unde se obtin diplome pe bani sau favoritisme, fapt ce va duce la aparitia unor magistrati corupti inca de la inceputul carierei lor”.

„Promovarea coruptilor”

Profesorul Nae Constantinescu, presedintele AECD-Romania, cadru didactic la UMF „Carol Davila”, a descris „metoda accederii in posturi universitare pe alte baze decat cele ale meritului individual”. Nae Constantinescu a avertizat ca fenomenul coruptiei din universitati cauzeaza mari prejudicii studentilor, pentru care „profesorii compromisi moral sau profesional nu mai pot reprezenta modele de urmat in viata”. „Neluarea unor masuri ferme impotriva celor care plagiaza si isi insusesc prin furt munca altuia favorizeaza delictele universitare”, a subliniat Nae Constantinescu, precizand ca „toti plagiatorii si coruptii pe care i-am descoperit in activitatea mea sunt mentinuti in functii sau chiar promovati”.

Raport la Bruxelles

Presedintele Miscarii Europene din Romania, conf. dr. Corneliu Zeana, a declarat ca AECD monitorizeaza toate cazurile de coruptie universitara si academica semnalate in presa sau denuntate organizatiei si ca, in toamna, comunitatea cadrelor didactice pe care o reprezinta va redacta un raport, ce va fi prezentat forurilor de la Bruxelles (document ce va fi anexat Raportului de tara).
Date statistice surprinzatoare, referitoare la non-calitatea invatamantului universitar, a dezvaluit, in baza unor documente de la MEdC, chiar vicepresedintele AECD, prof. dr. Florin Cristian Gheorghe. Analizand surplusul de licentiati din Romania ultimilor ani, profesorul Gheorghe a avertizat asupra numarului exagerat de mare al facultatilor particulare si de stat (peste 130), care functioneaza in orasele obscure sau chiar localitati rurale cum ar fi Crevedia (!), Marghita (!), Faget (!), Amara (!), Geoagiu (!), Sighetu Marmatiei, Vatra Dornei, Beius.

„25 de norme didactice pentru un profesor”

Investigatiile ziarului nostru au permis descoperirea unui fapt uluitor: la facultatile Crevedia, Faget, Amara etc. si-au obtinut diplome universitare cohorte de politicieni (parlamentari) de toate culorile si oameni de afaceri dubiosi, care astazi se impauneaza cu titluri de jurist sau economist.
In facsimilul alaturat se observa un tabel MEdC (anul universitar 2001-2002). A fost atacata si criza profesorilor si a conferentiarilor din universitati. „Cei 4.617 profesori si 3.693 de conferentiari nu acopera decat 30% din necesarul stabilit de normele MEdC”, a aratat prof. Gheorghe, explicand de ce s-a ajuns ca unii universitari, navetisti 24 ore/24 ore, sa detina 25 de norme didactice la tot atatea facultati. „Cum poate un om sa acopere asemenea volum de munca si ce calitate au acele cursuri predate este lesne de imaginat”, a mai aratat vicepresedintele AECD.
Vorbitorii au dezvaluit si cazul unei absolvente a Facultatii de Medicina din Oradea, care a incercat sa-si valideze diploma de licentiat (medic) in Olanda. Dupa un sumar interviu si un test la fel sumar, oficialii ministeriali din Olanda i-au oferit doar un post de infirmiera la un spital, cu urmatoarea concluzie: „Persoana testata detine vagi cunostinte despre medicina umana”.

„Profesor” cu 28 de pagini!

Nume proprii de universitari corupti, de conferentiari si profesori care au urcat pe „scara ierarhica” in mod fraudulos au fost dezvaluite ieri de reprezentantii AECD, care au anuntat mass-media ca un document complet cu o astfel de cazuistica va fi finalizat in septembrie si expediat la AECD-Bruxelles. A impresionat gravitatea datelor si faptelor dezvaluite de presedintele Fundatiei „Redarea istoriei”, juristul Virgil Paun, membru al Miscarii Europene: „La UMF Bucuresti, concursurile nu respecta Legea 128/1997, care prevede departajarea dupa punctaj. Astfel, medicul Dorobantu Maria, fost secretar PCR si prodecan, a ocupat postul de profesor cu un punctaj net inferior, declarand in fals carti nepublicate, cu complicitatea fostului rector. Singura „carte” a dnei Dorobantu, in baza careia a fost promovata profesor universitar, este de fapt o brosura, cu doi autori, intitulata „Ghid”. A fost publicata intr-o editura tip „pirat”, neconsacrata tratatelor de medicina, in care dna Dorobantu a scris 28 de pagini! Aceasta i-a fost opera de promovare ca profesor universitar la UMF!”.

Cele mai citite

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

Christopher Wray, directorul FBI, va demisiona înainte de învestirea lui Trump din 20 ianuarie

Christopher Wray, directorul poliţiei federale americane (FBI), pe care Donald Trump doreşte să-l înlocuiască cu un loial, a anunţat miercuri că va demisiona în...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...
Ultima oră
Pe aceeași temă