11 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialAmbasadorii lui Cozma

Ambasadorii lui Cozma

Locotenentii lui Miron Cozma au fost numiti ambasadori ai comunitatii locale din Hampshire. Aici Consiliul Judetean Hunedoara si-a deschis un birou oficial. Exista informatii certe ca acest birou din Anglia a deservit unor persoane cu legaturi in lumea interlopa. De asemenea, potrivit unor surse, astfel de canale ar fi fost folosite si in alte cazuri, date fiind circumstantele misterioase in care au disparut din tara mai multe persoane urmarite penal sau chiar condamnate cu putin timp inainte de a fi arestate, cum este si cazul celebrului „locotenent” al lui Miron Cozma, Romeo Beja.

Puntea a fost deschisa in 1994

Puntea de legatura dintre Consiliul Judetean si Comitatul Hampshire (Anglia) a fost deschisa in anul 1994, cand pe data de 27 octombrie a fost semnat un protocol de colaborare intre reprezentantii celor doua parti. Acest acord avea drept menire oficiala „asigurarea implementarii obiectivelor derivate din acest protocol. Reprezentantii celor doua consilii judetene se vor intalni alternativ in Anglia si Romania sa revizuiasca, sa incurajeze si sa planifice dezvoltarea acestora”. Activitatea oficiala s-a marginit la diverse schimburi culturale, economice si sociale, prin vizite alternative ale unor delegatii de oficiali si oameni de afaceri, iar colaborarea a durat pana in anul 2000, cand s-a intrerupt, cel putin aparent, din cauza ca partea romana nu si-a respectat angajamentele financiare.
In cei aproximativ cinci ani de colaborare, relatiile au fost destul de stranse, mai ales ca se avea in ve-dere deschiderea unui birou oficial la Hampshire, care ar fi trebuit sa fie condus de fostul director al Directiei Relatii Externe din cadrul CJ Ciprian Alic.
„Planuri am avut, dar nu intotdeauna ceea ce-ti planifici se materializeaza”, a afirmat Ciprian Alic, care a plecat din Consiliul Judetean dupa desfiintarea Directiei Relatii Externe si, implicit, a functiei de director. Paradoxal, actualul presedinte al CJ, Mircea Ioan Molot, a fost foarte surprins sa afle de la presa despre existenta acestui protocol de colaborare cu comitatul englez, despre care spune ca nu stia absolut nimic, iar in raportul oficial al Biroului Relatii Externe din cadrul Consiliului Judetean existenta acestui protocol de colaborare este trecuta sub tacere.

„Export” de fugari?!

Dar exact protocolul descris anterior a fost folosit ca „supapa” de iesire oficiala din tara de unele persoane care aveau probleme cu legea, unii reusind sa dispara chiar in timpul anchetelor. Oficialii CJ vorbesc acum doar despre delegatiile care cuprindeau oficiali si oameni de afaceri din judet, dar acest canal a fost folosit si de catre fosti bodyguarzi ai lui Miron Cozma si interlopi in baza unor referate oficiale prin care acestia erau numiti „ambasadori” ai comunitatilor locale.
Unul dintre cei care s-au „evaporat” peste granita este Adrian Mereuta, fost bodyguard al lui Cozma, care a disparut din tara chiar in timp ce procurorii militari declansasera ancheta impotriva Luceafarului huilei, ancheta care ii viza in mod cert si pe apropiatii lui Cozma. Adrian Mereuta a fost implicat in scandalul „Vegas” Petrosani din anul 1996, in care a fost devastata discoteca cu acelasi nume, iar jurnalistul Carol Gigi Nicolau a fost batut de bodyguarzi ai lui Miron Cozma si i s-a spart aparatul de fotografiat.
La inceputul anului 1997 a debutat ancheta referitoare la mineriadele desfasurate pana atunci, dar si la alte fapte comise de Cozma si apropiatii lui. Adrian Mereuta a scapat de bratul legii cu ajutorul „supapei”, oficial numita protocol de colaborare. Conform referatului de oportunitate 392 T/14 februarie 1997 al CJ, Mereuta a fost trimis in Hampshire, Anglia, ca „ambasador” din partea Consiliului Local Petrila – Valea Jiului.
Paradoxal, primarul orasului Petrila, Ilie Paducel, care in acel an era tot edil-sef, nu isi aduce aminte sa fi trimis pe cineva in Anglia si nici de vreo delegatie oficiala care sa includa membri ai CL. „Am verificat si nu a fost nici un reprezen-tant al Consiliului Local in Anglia”, a afirmat edilul.
Dar Ciprian Alic, promotorul acestui protocol, isi aduce aminte despre Adrian Mereuta si a spus ca acesta era consilier „undeva in Valea Jiului”. Surse bine informate vorbesc si despre plecarea unor presupusi membri ai lumii interlope din Valea Jiului in Anglia tot prin intermediul acestei metode oficiale. Astfel, deja celebrul Bebe Ilie, arestat preventiv in vara anului trecut pentru ca ar fi facut parte dintr-un grup infractional, ar fi fost beneficiarul aceluiasi statut de „ambasador” al municipiului Petrosani in Hampshire, pe baza aceluiasi protocol de colaborare incheiat in anul 1994. Bebe, impreuna cu alte noua persoane, a fost retinut anul trecut in urma unei actiuni a Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, grupul fiind cercetat pentru comiterea de infractiuni cu violenta, ultraje impotriva unor politisti, trafic de persoane si trafic si consum de stupefiante.

Si altii au beneficiat de protocol

Pe de alta parte, exista informatii conform carora cele doua persoane amintite nu ar fi singurele care ar fi plecat in Hampshire in calitate de „ambasadori” ai comunitatilor locale, pe aceasta cale iesind din tara si alti cercetati sau urmariti penal din zona Hunedoara. Acest aspect ar putea explica de ce multe dintre fostele garzi ale lui Cozma sau persoane cu un trecut nu tocmai curat se afla acum in Anglia.
De asemenea, exista si suspiciunea ca astfel de protocoale de colaborare, incheiate de-a lungul timpului, cu diverse comunitati externe ar fi ajutat si la „evaporarea” altor personaje. Sa nu uitam ca anul trecut celebrul locotenent al lui Miron Cozma, Romeo Beja, a fugit din tara cu doar cateva ore inainte de a fi arestat de politisti. Fostul lider de la Exploatarea Miniera Paroseni a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru mineriada din 1999, alaturi de alti lideri de sindicat si chiar a asistat la citirea sentintei.
Beja s-a facut nevazut inainte de a fi arestat, iar surse bine informate sustin ca el ar fi cerut azil politic in Austria, unde s-ar afla impreuna cu familia sa. Inca neelucidat este modul in care acesta a putut sa ajunga in Austria, dat fiind faptul ca in ultima perioada el a lasat impresia unui om exterm de sarac, fara posibilitati materiale, mai ales ca nu mai lucra nicaieri.

Cele mai citite

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă