17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialDolarul resusciteaza economia locala

Dolarul resusciteaza economia locala

2005 parea a fi un an monoton pentru fosta Baza Aeriana 57 Mihail Kogalniceanu. Devenita in urma cu doi ani o simpla „sectie” a bazei de la Fetesti, unitatea de aviatie MK isi ducea viata obisnuita: cei cativa militari ramasi se plictiseau de moarte, cele doua elicoptere „detasate” aici de la o alta baza aeriana desfiintata, Tuzla, mai executa din cand in cand zboruri de scurta durata pentru antrenament, iar maidanezii, pe vremuri multi si grasi, rascoleau depozitele in cautarea unor resturi de mancare. Ultima luna a anului trecut a adus insa marea schimbare. Odata cu semnarea acordului guvernamental privind amplasarea unor baze americane in Romania, aeroportul a revenit in atentia autoritatilor. Facilitatile vor fi utilizate de yankei pentru diferite misiuni.

Noi locuri de munca

Localitatea Kogalniceanu va fi din nou pe val odata cu instalarea americanilor si poate astfel se va indeplini un vis mai vechi al edililor – transformarea comunei in oras. De fiecare data cand au desfasurat operatiuni in tara noastra, yankeii au cheltuit sume importante pentru serviciile publice. Mancarea, autoturismele si menajul sunt asigurate de societati private din mediul economic local. Oamenii spera la un loc de munca platit in valuta. Muncile pentru care sunt angajati bastinasii sunt intretinerea, spalarea rufelor, gatitul si, mai rar, asistenta medicala. Veniturile variaza intre 30 si 70 de dolari pe zi, in functie de post si de efectuarea orelor suplimentare. In ceea ce priveste ultimul aspect, americanii au creat o veritabila explozie de simpatie din partea somerilor din localitatea tulceana Babadag, unde anul trecut, in vara, americanii au desfasurat forte, pentru ca nimeni nu le-a mai platit, pana acum, orele muncite peste program.

Baracile, spitalul si gardurile, la control

Oficialii americani sositi la Kogalniceanu au intocmit un raport complet despre conditiile de aici. Dincolo de facilitatile de transport, gradul de securitate, ofiterii americani au fost interesati de cum arata fosta garnizoana a Brigazii 34 Mecanizate „Vasile Lupu” Dobrogea, aflata gard in gard cu baza aeriana, precum si de Urgenta Spitalului Judetean, unde se presupune ca vor fi tratati eventualii raniti. Ramane de vazut ce efective va numara prima misiune permanenta a US Army pe litoral. Data fiind dotarea precara a unitatilor sanitare autohtone, anul acesta sunt asteptate puternice „infuzii” de echipamente medicale. In alta ordine de idei, comandantii americani doresc sa asigure subordonatilor conditii optime de cazare. Experienta precedentelor misiuni la Kogalniceanu a aratat ca, in perioada de iarna, in cazarmile romanesti este foarte frig. De asemenea, securitatea perimetrelor este foarte importanta. Baza MK are deja un sistem de monitorizare montat acum doi ani de US Army.

Se dezmorteste armata

La aproape 4 ani de la inchiderea unitatii de aviatie si un an de la desfiintarea brigazii de infanterie, sosirea americanilor va revigora activitatile militare din zona litoralului. Elicopterele de la Kogalniceanu vor primi o multime de misiuni de recunoastere si paza, Politia Militara va fi responsabila cu ordinea si securitatea intrarilor in baza si chiar politia va avea responsabilitati noi. De asemenea, radiolocatia va lucra nonstop, la fel si marina. Ramasitele fostei armate model sovietic vor munci pentru ca oaspetii de la Kogalniceanu sa nu duca lipsa de nimic. Militarii romani au astfel ocazia sa-si rotunjeasca veniturile pentru prestarea de ore suplimentare. In concluzie, fie ca privim lucrurile din punct de vedere al comunitatii locale sau prin prisma uniformelor, viitoarea baza NATO va aduce beneficii. Si nu numai.

Reversul medaliei

Un aspect mai putin placut al prezentei yankeilor la Constanta este neasumarea raspunderii penale de catre americani in cazul unor evenimente neplacute. Mai multi romani au cazut victime neglijentei militarilor staini. Din cate se pare, yankeii nu exceleaza in circulatia rutiera si le place prea mult viteza. Statul roman i-a scutit, printr-un protocol incheiat la solicitarea americanilor, de orice fel de implicatii pe militarii aflati in misiune pe teritoriul tarii noastre.
Practic, acestia nu se supun legilor romanesti si au dobandit statutul de „zei”. Degeaba s-au laudat autoritatile cum ca terenurile din bazele ce vor fi ocupate de yankei raman pamant romanesc, pentru ca dincolo de gardul unitatilor militare functioneaza numai legislatia americana. Oricine trece de intrare este obligat sa se supuna regulilor USA, inclusiv Armata Romana. Ofiterii nostri superiori executa ordinele gradatilor americani, chiar daca au epoleti cu stele pe umar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă