Mii de suceveni s-au rugat la cruci de gheata
Mii de suceveni s-au rugat la cruci de gheata, ieri, cand crestinii ortodocsi au serbat Botezul Domnului sau „Boboteaza”, sarbatoare care marcheaza in calendare sfarsitul serbarilor dedicate noului an. In Bucovina, de Boboteaza, se fac altare de gheata in fata bisericilor, unde preotii slujesc in aceasta zi speciala, spre sfintirea apelor. De dimineata, credinciosii, inclusiv batranii si copiii, au mers la biserici pentru a asculta slujba si pentru a lua agheasma, in ciuda gerului si a ninsorii. In municipiul Suceava, cruci de gheata s-au facut doar la cateva lacasuri care respecta aceasta traditie, iar la biserica cu hramul Sf. Antonie cel Mare din apropierea campusului universitar s-au adunat sute de credinciosi pentru a se ruga la altarul de gheata ridicat in fata bisericii. Locul are o semnificatie aparte deoarece in curtea bisericii exista un izvor, o fantana pe care preotii o sfintesc, astfel ca apa sfintita ajunge intotdeauna pentru toti credinciosii. In unele sate din Bucovina, unde exista o apa curgatoare, se obisnuieste sa se dea drumul la cruce pe apa, astfel fiind sfintite toate apele.
Cruce imensa de gheata la Mitropolia Moldovei
Credinciosii ieseni, care au venit in numar mare la Catedrala Mitropolitana, au putut admira o cruce de gheata enorma, de aproape doi metri inaltime, impodobita cu crengi de brad. Crucea reprezinta simbolul la care iesenii se vor putea inchina si, dupa datina, vor putea lipi banuti, pana cand monumentul de gheata se va topi. „Boboteaza” este denumirea populara a sarbatorii crestine care comemoreaza botezul Domnului nostru Iisus Hristos in apele Iordanului de catre Ioan Botezatorul. De altfel, importanta religioasa a acestei zile rezida si in faptul ca Botezul constituie inceputul activitatii lui Iisus si scena in care Acesta este dezvaluit drept Mantuitor si Fiu al lui Dumnezeu. In Ajunul Bobotezei, preotii au tinut slujba pentru „agheasma mare”, cand se face apa sfintita pentru tot anul. Intrucat apa este sfintita, exista interdictia spalarii rufelor in Ajunul Bobotezei si inca 8 zile de la acesta. Nu in ultimul rand, legat de credinta ca, sfintind apa de Boboteaza, se sfinteste si se purifica toata firea, a persistat un pitoresc obicei, comun popoarelor crestin-ortodoxe, dar intalnit in special in Moldova, anume de a pune in fata fiecarei biserici o cruce de gheata, la care credinciosii se inchina si pe care lipesc, ca ofranda, monede sau bancnote. Traditia cere ca aceasta cruce sa fie taiata direct din apele raurilor, inghetate de „gerurile Bobotezei”.
Agheasma in sticle de vodca si PET-uri de bere
La Catedrala Mitropolitana din Iasi, IPS Daniel, insotit de un sobor de preoti, a oficiat slujba Bobotezei langa o cruce de gheata inalta de aproape doi metri, temperaturile joase cu care se confrunta Moldova reusind sa pastreze integritatea semnului dumnezeiesc pe toata durata serviciului religios. Spre deosebire de alti ani, foarte putini credinciosi au ascultat aceasta slujba importanta a anului. Desfasurarea manifestarilor de Boboteaza s-a efectuat intr-o ordine desavarsita, autoritatile iesene realizand un model de organizare. Cu exceptia catorva hoti de buzunare care au incercat sa forteze cordonul fortelor de ordine, acestia fiind goniti de jandarmi, slujba s-a desfasurat in mare liniste. La butoaiele special amenajate cu agheasma sfanta s-au inghesuit sutele de credinciosi care au luat apa sfintita in sticle de votca, PET-uri de bere si pahare de mustar sau ketchup. Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, i-a sfatuit pe credinciosi sa foloseasca agheasma cu respect si cu incredere in ajutorul pe care il va aduce.