13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialFratii Dutu cos goblenuri 17 ore pe zi

Fratii Dutu cos goblenuri 17 ore pe zi

Proiectul „Daruieste prin arta!”, initiativa generoasa si de caritate a gemenilor Cornel si Victor Dutu, este unic in Romania, prin implicarea benevola in ajutorarea persoanelor cu dizabilitati.
De profesie ciberneticieni, ambii cu grad de cercetatori si fosti specialisti angajati la Centrala Nucleara de la Cernavoda, Cornel si Victor Dutu si-au descoperit o pasiune ireprimabila pentru arta goblenului, careia i s-au dedicat cu trup si suflet de la sfarsitul anilor '80. In prezent, cei doi frati gemeni sunt in atentia Guinness Book, pentru care au intentia sa concureze cat mai curand. Dar, in prezent, prioritatea lor este proiectul „Daruieste prin arta!”, prin care realizeaza expozitii cu vanzare a goblenurilor pe care le cos, 60% din incasari cedandu-le in beneficiul persoanelor cu dizabilitati, orfanilor si batranilor institutionalizati.

Fratii Dutu, doua personalitati ingemanate printr-un ideal

„Am crezut in standardul de viata liberal. Am crezut intr-un dialog constructiv. Dar ne-am inselat”, spun cei doi frati. Destinul lor, credintele, arta lor sunt unice, dar cu atat mai impresionante cu cat sunt servite de doua personalitati remarcabile. Iuti ca argintul viu, inteligenti si muncitori, cum doar furnicile sau albinele sunt, cei doi gemeni se dedica artei goblenului si proiectului „Daruieste prin arta!” cu o fervoare care ii ajuta sa depaseasca orice obstacol. Chiar si pe cel al dezinteresului din partea oficialitatilor, care se intrec in formalitati si birocratii atunci cand Victor si Cornel Dutu apeleaza la ele pentru organizarea expozitiilor de caritate.
„Iesim de multe ori cu mari pierderi cauzate de lipsa de receptivitate si de implicare a autoritatilor. Noi cheltuim bani pe materiale, iar munca este de neimaginat. Incepem lucrul la ora 5 dimineata, coasem cate 17 ore pe zi, si nu oricum, ci 100 de puncte pe fiecare centimetru patrat. La doua zile, consumam un kilogram de cafea. Si tot acest efort il facem pentru a vinde goblenurile si a ceda, de fiecare data, 60% din incasari in scop caritabil. Goblenurile noastre sunt cunoscute de toti ambasadorii care au fost in Romania in perioada de dupa '90, de personalitati marcante din strainatate si de foarte multi romani din diaspora, care ne-au cumparat goblenurile. Dar lucrarile pe care le facem pentru expozitiile „Daruieste prin arta!” nu pot fi rentabile decat daca proiectul nostru este sustinut, pentru a se realiza”.

O dezamagire pe masura lipsei de intelegere

Dupa un an de mari eforturi si dezamagiri in tara, asa cum a fost 2005, fratii Dutu vor realiza in curand, in Israel, o mare expozitie de goblenuri cu tematica crestina, intitulata „De la Nastere la Sacrificiu”. 60% din incasarile realizate in urma vanzarii lucrarilor acestei expozitii vor fi cedate in beneficiul copiilor supradotati din familiile sarace din Romania. „Avem nevoie de sponsorizari in valoare de 3.000 euro pentru a putea participa la acesta expozitie, tinand cont de cat de prost au mers lucrurile in 2005”, spun fratii Dutu. Dezamagiti de dificultatile pe care nu le-au putut surmonta, in conditiile in care apelul lor la primarul general Videanu, la prefectul Mantale, ca si la alti primari si alte oficialitati a ramas fara o sustinere corespunzatoare, in anul ce abia a trecut, Cornel si Victor Dutu incep sa se gandeasca tot mai des la alternativa plecarii din Romania…

Un palmares unic

In 2003 si 2004, cei doi generosi si inimosi creatori de goblenuri au avut bilanturi incurajatoare in tara. Iar pe plan international palmaresul lor este uimitor. In 2000, Cornel si Victor Dutu au organizat o expozitie de goblenuri in scop caritabil, in beneficiul victimelor cutremurului din Turcia, ceea ce le-a adus titlul de cetateni de onoare ai statului turc. Iar in noiembrie 2004, cu ocazia unei alte expozitii organizate pentru combaterea analfabetismului din tarile africane, desfasurata la Roma, fratii Dutu au daruit Vaticanului un goblen cu portretul Papei Ioan Paul al II-lea, de dimensiuni considerabile, 2 x 1,60 m, cel mai mare goblen cusut de ei.
Binecunoscuti si mediatizati in strainatate, gemenii Cornel si Victor Dutu au aparut la CNN si au dat interviuri pentru „Le Monde” si „L'Independence”.
Goblenurile lor sunt reproduceri dupa marii pictori ai umanitatii.
Un cos cu trandafiri de Renoir, de exemplu, transpus intr-o fata de masa de goblen, la realizarea careia a contribuit si mama lor, Maria Dutu, cu broderia manuala ce i-a luat sase ani de munca, este o creatie unicat in lume. Ca si talentul de exceptie al fratilor Dutu si performantele lor demne de Cartea Recordurilor.

Cele mai citite

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă