Ziarele de mare tiraj au anuntat de curand cu litere de-o schioapa ca Mittal Steel Galati este in pericol de a fi inchis. Motivul: nerespectarea calendarului privind investitiile pentru protectia mediului. Garda de Mediu a facut, in urma controalelor efectuate, constatarea ca investitii de circa 20 milioane dolari, la care patronii indiano-britanici s-au angajat cu ocazia privatizarii fostului Sidex, pentru protectia mediului inconjurator, n-au fost realizate. Mai mult, avertizarile Garzii in cadrul controalelor anterioare au fost complet ignorate, preferandu-se sistematic sa se plateasca amenzile administrate, infinit inferioare chiar si la plafoanele maxime prevazute, decat sa se faca investitiile promise. S-a mers pana intr-acolo incat nici macar niste simple instalatii de desprafuire sa nu fie montate. Sfidarea sistematica din partea conducerii combinatului i-a facut pe comisarii Garzii sa solicite chiar suspendarea autorizatiei de mediu. Comisarul general Silvian Ionescu a spus ca, „daca nu vor intelege ca trebuie sa faca aceste investitii si ca legea trebuie respectata, vom opri activitatea combinatului”. Nu stim cat de determinati vor fi comisarii de la Mediu in a trece propriu-zis la fapte, dar pericolul de inchidere a combinatului de la Galati ar putea veni si mai conturat din alta parte! Dupa o conjunctura formidabila in anii 2000, piata mondiala a otelului a intrat de anul trecut in depresiune. Daca tendinta va continua si piata nu-si va reveni sensibil, combinatul de la Galati devine vulnerabil la capitolul supravietuire.
La vremea privatizarii, interesul Mittal Steel pentru Sidex era maxim. Nu numai piata mondiala dadea semne ca intra intr-o expansiune necunoscuta de vreo doua decenii, dar insasi compania cauta o extindere cat mai mare pentru cucerirea suprematiei mondiale. Nu doar conjunctura pe piata mondiala s-a schimbat, dar, de curand, Mittal Steel a reusit sa se instaleze confortabil in fruntea ierarhiei mondiale prin achizitionarea chiar a numarului 2 in lume, gigantul vest-european Arcelor. Dintr-un vector al expansiunii Mittal Steel, combinatul de la Galati a devenit doar o piesa intre altele si, la capacitatea sa totusi modesta de productie, poate fi folosit ca tampon pentru reglarea, in functie de situatia pietei, a productiei pe ansamblul retelei internationale a colosului indiano-britanic. Mai precis, la o continuare a unei conjuncturi mondiale depresive pe piata otelului, pe fostul Sidex il poate foarte bine paste o limitare drastica a productiei, daca nu chiar o inchidere pur si simplu, cu toate consecintele corespondente pentru forta de munca, pentru orasul si judetul Galati si pentru economia Romaniei.
Nu este deloc exclus ca indiferenta sfidatoare a patronilor indiano-britanici de la Sidex la demersurile Garzii de Mediu sa fie legata de o asemenea perspectiva, perfect posibila, patronii indiano-britanici fiind suficient de abili sa scoata carbunii din foc cu mana romanilor, respectiv fortand Garda de Mediu sa faca ceea ce chiar ei ar dori sa faca!