In municipiul Dej, PS Florentin Crihalmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a participat, impreuna cu oficialitatile municipiului, la dezvelirea si sfintirea bustului cardinalului Iuliu Hossu.
Initiativa ridicarii bustului dedicat memoriei cardinalului Iuliu Hossu, considerat „Vestitorul Marii Uniri de la 1918”, a pornit din interiorul Bisericii Romane Unite cu Roma, a fost sprijinita de parohia Dej II (cat si de alte parohii locale) si finalizata de artistul Vlad Pruna. Pe langa episcopul Florentin, la dezvelirea si sfintirea monumentului au fost prezenti Ioan Ungur, primarul municipiului, Ioan Muresan, comandantul Garnizoanei Dej, pr. Mihai Todea (vicar general), pr. Laurentiu Biris (protopop), alti preoti greco-catolici, preotul ortodox Ioan Herineanu, garda militara, autoritati locale, profesori, elevi si locuitori ai orasului Dej.
Dupa ce primarul Ioan Ungur si episcopul Florentin au dezvelit statuia, au fost depuse coroane de flori de catre reprezentanti ai Bisericii, Armatei si ai societatii civile. Memoria cardinalului Iuliu Hossu a fost omagiata de prof. Izidor Hategan, inspector scolar, pr. protopop Alexandru Nicula (hirotonit ca preot de IPS Iuliu Hossu, in 1940). In incheiere, episcopul de Cluj a evocat marea personalitate a cardinalului Iuliu Hossu, izolat la Manastirea ortodoxa Caldarusani, cu domiciliu fortat stabilit de autoritatile comuniste din 1970 pana la sfarsitul vietii. Dupa ceremonia sfintirii bustului, reprezentantii Bisericii Romane Unite s-au intalnit in Piata Bobalna, din Dej, cu PS Irineu Bistriteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei ortodoxe a Clujului, impreuna cu care au oficiat un „Te Deum” dedicat Marii Uniri. Primarul Ioan Ungur si-a exprimat bucuria de a-i vedea impreuna pe ierarhul ortodox si pe cel greco-catolic, asa cum in 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, episcopul Iuliu Hossu si episcopul ortodox Miron Cristea, devenit primul patriarh al BOR, au fost alaturi la infaptuirea visului Marii Uniri.