Aproape trei sferturi din numarul romanilor care isi cauta un loc de munca in strainatate invoca recunoasterea valorii sau nevoia de stima, asa cum se arata in studiul realizat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC).
Un alt motiv de emigrare invocat este nevoia de siguranta. Tinerii cu varste intre 19 si 35 de ani acuza nerecunoasterea profesionala pe piata muncii din Romania. Tot ei sunt cei care cauta salarii mai bune. In schimb, persoanele peste 50 de ani ar emigra mai mult pentru a se apropia de rudele stabilite in strainatate. Cat priveste dorinta de a ramane definitiv in strainatate, studiul evidentiaza ca aproximativ o treime din emigrantii vizati de ancheta n-ar mai intentiona sa revina in tara. In realitate, procentul celor care, dupa ce muncesc intr-una din tarile UE, vor sa se stabileasca intr-una din tarile Uniunii este mult mai mare. Pentru ca nu li se recunoaste valoarea, nu au un loc de munca sau, daca il au, salariile sunt mici, romanii vad o sansa de realizare numai in alta tara. Aproximativ 4 milioane de romani lucreaza legal sau ilegal pe toate continentele lumii. „Studiul ANBCC demonstreaza ca cei care emigreaza (in ultima vreme – n.r) nu mai sunt neaparat saracii dintr-o fosta tara comunista, ci tineri calificati profesional”, a declarat la intalnirea cu presa Dorian Filote, presedintele ANBCC. Semnalul transmis autoritatilor de la Bruxelles si Bucuresti este ca majoritatea celor care pleaca sau vor sa plece la munca in Uniunea Europeana nu mai sunt saracii, ci tinerii pregatiti sa traga toate foloasele din aceasta oportunitate, dar ca cei mai multi vor sa se intoarca in tara. Pe de alta parte, este important sa mentionam ca o dezbatere publica asupra viitorului european al migratiei a fost lansata de Comisia Europeana. Comisia a adoptat Carta Verde a „Viitorului Retelei Europene de Migratie”.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Fratini, a afirmat ca analizele comparabile si actualizarea datelor referitoare la migratie sunt de importanta capitala pentru politica comunitara in materie de azil si migratie. Concluziile dezbaterilor publice vor fi transmise Comisiei pana la 28 ianuarie 2006.