Ieftinirea materiilor prime, dar si concurenta firmelor europene. Acestea sunt cele doua mari provocari carora industria romaneasca a preparatelor din carne, o piata estimata de producatori la 700-800 milioane de euro anual, va trebui sa le faca fata incepand cu data de 1 ianuarie. Daca marii producatori, bine asezati pe piata, nu au de ce se teme, integrarea in Uniunea Europeana ar putea insa provoca disparitia micilor carmangerii, unde conditiile igienico-sanitare nu sunt chiar la standarde europene.
Chiar daca asa s-ar putea crede la prima vedere, eliminarea taxelor vamale la importurile de materie prima (in principal carne de porc) nu va duce la o ieftinire a mezelurilor.
In prezent, peste 60% din carnea de porc necesara mezelurilor se importa din Uniunea Europeana, din cauza faptului ca, la noi, combinatele de crestere a porcilor au fost practic decimate in ultimii 16 ani. Taxele vamale se situeaza la 20% pentru piese transate si 40% pentru semicarcase. O data cu integrarea, acestea vor disparea, insa nimeni nu se hazardeaza sa anunte ca va ieftini produsele.
„Este foarte probabil ca producatorii sa foloseasca acest prilej pentru a-si majora marja de profit, care este destul de redusa in prezent”, spune presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu. La randul lui, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC, organizatia patronala din domeniu), Mihai Visan, semnaleaza si reversul medaliei integrarii, si anume majorarea semnificativa a importurilor de carne de vita din Brazilia. „Chiar daca materia prima va fi putin mai ieftina, producatorii se vor abtine, cel putin intr-o prima faza, sa faca ieftiniri”, spune Visan.
Micii producatori fata cu concurenta europeana
Oficial, pe piata preparatelor din carne sunt autorizate sa functioneze peste 400 de firme, insa numai 40-45 dintre acestea realizeaza peste 60% din productia nationala de mezeluri.
In fine, companiile foarte mari, cu productii zilnice de la 30 pana la 100 de tone, pot fi numarate pe degetele de la doua maini. Acestea nu au se teme de concurenta europeana, deoarece au branduri bine asezate pe piata, retele de distributie competitive si marketing profesionist. De anul viitor insa ar putea fi eliminati de pe piata micii producatori, cu distributie zonala sau chiar locala. Aceasta deoarece vor fi eliminate taxele vamale si la importurile de mezeluri din Uniunea Europeana.
Totusi, dupa cum spune directorul general al Campofrio, Ovidiu Wencz, totul este pana la urma o chestiune de decizie politica. „Daca nu se vor lua masuri administrative dure, aplicand strict legea, acesti producatori nu vor disparea si vor continua sa livreze pe piata. Asemenea masuri impopulare, dar necesare, sunt insa dificil de luat, avand in vedere ca mai este putin timp pana in 2008, cand fiecare vot conteaza”, ne-a declarat Wencz.
Directorul Campofrio este de parere ca „marea agitatie” se va produce in prima jumatate a anului viitor, cand foarte multe firme straine vor incerca sa patrunda pe piata, iar apoi lucrurile se vor aseza. „Vor veni multi, insa vor ramane numai cei care vor face afaceri serioase, cu marketing si distributie serioasa”, a concluzionat Wencz.
Deficit de macelari si transatori
In industria preparatelor din carne, daca luam in considerare si micile carmangerii, lucreaza in momentul de fata 25-30.000 de angajati, dintre care sub 15.000 in fabricile de mezeluri propriu-zise.
Salariul mediu brut in aceasta industrie este de aproximativ 6,5 milioane de lei, media fiind ridicata de veniturile mult mai mari ale macelarilor si transatorilor. „Fiind o categorie profesionala extrem de cautata, multi si-au gasit de lucru in tarile occidentale si, in consecinta, pe piata romaneasca este un deficit”, explica Dragos Frumosu. De asemenea, el a adaugat ca asa-numitii „retetari”, preparatorii, reprezinta o alta categorie profesionala bine platita in acest domeniu. Disparitia micilor producatori, sub presiunea concurentei, ar insemna pierderea locurilor de munca pentru aproximativ 5.000 de salariati. Ramane insa de vazut daca acest lucru se va intampla.
Preferinte de consum
Potrivit producatorilor, piata romaneasca a mezelurilor este impartita in doua mari segmente: cel traditionalist si cel asa-numit de „young professionals”.
Primul segment, format din oameni care au nostalgia produselor de pe vremea lui Ceausescu, considerand ca acestea erau cele mai bune, chiar daca nu exista termen de comparatie, este in continua scadere, chiar daca nu foarte brusca, explica Ovidiu Wencz. Pe de alta parte, creste constant segmentul de „young professionals”, adica cei care inteleg conceptele de biosecuritate alimentara. „In cazul unui produs ambalat, producatorul isi asuma si o garantie a calitatii”, spune Wencz.
Pe de alta parte, in decursul ultimului an s-a constatat o crestere a interesului pentru produsele cu o valoare nutritiva mai mare, cum sunt specialitatile, in detrimentul parizerelor, spune Radu Dumitrescu, brand manager Principal si Salonta. Salamul reprezinta in continuare categoria cea mai importanta, cu o pondere de aproximativ 40% din totalul vanzarilor de mezeluri. Tot din punctul de vedere al cantitatilor vandute, salamurile de vara, Victoria si cu sunca, insumate, reprezinta 50% din vanzarile totale de salam. Parizerul de porc este lider in categorie, cu peste 30% din volumul total, fiind urmat de cel de pui. Dintre specialitati, romanii prefera kaiserul. Totodata, se observa cresterea interesului fata de mezelurile crud-uscate.