Reprezentantii producatorilor de vin din Romania analizeaza cu autoritatile pozitia fata de variantele propuse de UE privind reforma vinului: pastrarea situatiei actuale, introducerea de modificari in conformitate cu reforma politicii agricole comune (PAC) in vigoare din 2003 sau reforma radicala a acestui sector. Raspunsul trebuie dat in aproximativ o luna.
Uniunea Europeana doreste sa reformeze sectorul vinului, deoarece are stocuri acumulate de vin de peste 15 milioane hl. (8,4 la suta din productia totala), iar sectorul european face fata cu greu concurentei de pe piata globala. Reforma vinului consta in extinderea rolului organizatiilor profesionale, alinierea la practicile oenologice internationale, in simplificarea si adoptarea unei politici comune privind etichetarea. Reprezentantii producatorilor apreciaza ca Romania poate promova pe piata europeana mai multe soiuri de vin de calitate, precum Feteasca alba, Feteasca regala, Tamaioasa romaneasca, Feteasca neagra, Babeasca neagra, Cadarca, Francusa, Busuioaca de Bohotin etc.
Producatorii vor reforma
Fata de variantele de reforma a vinului propuse de UE, producatorii romani au deja conturate opiniile. Acestia apreciaza ca pastrarea situatiei actuale nu ar permite restabilirea echilibrului pietei. In privinta introducerii de modificari conform PAC, acestea ar avea ca efect principal acordarea de plati direct catre cultivatorii de vita-de-vie. Liberalizarea totala a sectorului ar urmari suspendarea bugetului si transferarea sumelor catre dezvoltarea rurala. In fine, reforma radicala a acestui sector ar elimina sprijinul pentru distilarea subproduselor din vin, pentru stocarea privata sau pentru mustul destinat sucului din struguri. Pe de alta parte, fiecare stat membru va beneficia de un buget pentru gestionarea crizelor, iar accentul spre dezvoltarea rurala ar urma sa creasca.
In ceea ce priveste indicatiile geografice, ar urma sa existe doua tipuri de vinuri: cu si fara indicatie geografica (IG). Cele cu indicatie geografica vor putea beneficia de protectia IG sau a denumirii de origine. In domeniul etichetarii, ar urma sa fie introdus un sistem mai simplu. De asemenea, vor trebui luate in considerare masurile introduse de Organizatia Mondiala a Comertului.
Liderul de piata
In Uniunea Europeana, principalul producator de vin este Franta (30 la suta din productia UE), urmata de Italia (28,5 la suta) si Spania (23,2 la suta). La nivel mondial, concurenta a crescut, Statele Unite devenind al patrulea producator de vinuri. Tarile Lumii Noi si-au crescut productia in ultimii douazeci de ani de la 1,7 la suta la 21,4 la suta, in detrimentul Uniunii Europene. In UE, importul de vinuri a crescut considerabil, egaland exporturile.