-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialJudecatoarea poate alege gestul unei demisii demne

Judecatoarea poate alege gestul unei demisii demne

Consiliul Superior al Magistraturii a pus in discutie, in sedinta de ieri, cazul Floricai Bejinaru, judecator la Tribunalul din Mehedinti si membru CSM.

Bejinaru a avut angajament cu fosta Securitate si a scris mai multe note informative privind colegii dintr-o fabrica in care era angajata ca jurist-consult. CNSAS, initial, a anuntat ca Bejinaru a facut politie politica, insa in urma unei contestatii acelasi Colegiu a hotarat ca judecatoarea nu a colaborat cu Securitatea. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a contestat in instanta hotararea CNSAS.
Asociatia Magistratilor din Romania (organizatie profesionala), Sojust si o asociatie din Brasov a revolutionarilor au cerut CSM revocarea din functia de membru a Floricai Bejinaru. In dezbaterile privind cazul Bejinaru, s-a apreciat ca demisia este un gest unilateral, ca „demiterea” nu exista in legea privind organizarea si functionarea CSM, iar ca revocarea nu se poate face decat la propunerea presedintelui, vicepresedintelui sau a unei treimi dintre membrii CSM.
A izbucnit si obisnuita disputa apriga intre ministrul Justitiei si anumiti membri CSM. Monica Macovei i-a cerut judecatoarei Bejinaru sa declare daca a colaborat cu Securitatea sau nu. Bejinaru nu a vrut sa-i raspunda ministrului Justitiei, considerand ca Macovei este de rea-credinta. S-a discutat mult si in jurul Legii 317. Macovei a sustinut ca este de ajuns sintagma „colaborare cu fosta Securitate”, pentru ca o persoana sa nu poata fi membru CSM. Alti membri CSM au vehiculat sintagma „colaborare cu fosta Securitate, in sensul politiei politice”.
Dan Lupascu, fostul presedinte al CSM a afirmat si ca forumul suprem al magistratilor nu a fost legal sesizat. In ceea ce priveste moralitatea judecatoarei Bejinaru la care s-a referit ministrul Justitiei, Dan Lupascu a afirmat ca este o problema personala a Floricai Bejinaru si ca numai aceasta poate hotari daca demisioneaza sau nu. „Imi imaginez ce solutie se va da”, a intervenit ironic ministrul Macovei privindu-l fix pe Dan Lupascu. Monica Macovei a reprosat CSM ca nu a contestat decizia CNSAS. Presedintele Galca a replicat ca nu s-a specificat in nota CNSAS cu cate voturi s-a luat respectiva decizie. Ministrul Justitiei a contestat, la Curtea de Apel Bucuresti, decizia CNSAS care a fost luata in baza voturilor date doar de jumatate dintre membrii CNSAS si nu de majoritate.
In cele din urma, Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat ca nu are competenta sa ia o hotarare in acest caz, decat dupa ce o instanta judecatoreasca se va pronunta. Asadar, cazul Bejinaru va fi dezbatut dupa ce CAB va lua o hotarare.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

S-a depășit pragul de un milion de voturi la secțiile de votare

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 10, votaseră 1.277.000 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă