Managerul a atras atenția asupra necesității de a face investiții în sistemele de siguranță pentru protejarea patrimoniului, amintind de cel mai mare jaf de artă din România, în 1968
Dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, a subliniat necesitatea conștientizării importanței protejării patrimoniului cultural național, în contextul jafului din Olanda. El a menționat că muzeul sibian a fost solicitat să trimită piese la expoziția din Olanda, însă a refuzat, din cauza stării fragile a obiectelor solicitate, scrie News.ro.
„Furtul lucrărilor de patrimoniu din Olanda este o veste deosebit de tristă! Am fost solicitați să participăm cu piese la această expoziție intitulată Dacia, ultima frontieră a romanității. În urma evaluărilor, am decis că piesele solicitate nu pot fi împrumutate, iar propunerile noastre alternative nu au primit răspuns”, a declarat Chituță.
Managerul a atras atenția asupra necesității de a face investiții în sistemele de siguranță pentru protejarea patrimoniului, amintind de cel mai mare jaf de artă din România, în 1968, când opt tablouri valoroase au fost furate din muzeu, iar patru au fost recuperate.
„Am atras atenția în repetate rânduri că muzeele nu sunt doar despre expoziții și evenimente, ci și despre păstrarea patrimoniului cultural național. Am ridicat problema pazei în cadrul întâlnirii cu ministrul Culturii, Natalia Intotero. Este esențial ca să fie asigurată de personal calificat, precum Jandarmeria, pentru a proteja aceste obiective valoroase”, a precizat Chituță.
El a evidențiat și necesitatea modernizării infrastructurii muzeale, inclusiv sisteme avansate de securitate, depozite specializate și restaurarea clădirilor istorice în mod profesionist.
Chituță a subliniat că, în ciuda riscurilor, patrimoniul cultural trebuie să rămână accesibil publicului și expus în țară și în străinătate. În acest sens, Muzeul Național Brukenthal pregătește o colaborare inedită cu Galeria Borghese din Roma.
„Evenimentul tragic din Olanda trebuie să ne responsabilizeze, dar nu trebuie să ducem patrimoniul în izolare. Avem nevoie de investiții în muzee, la fel cum avem nevoie de autostrăzi, spitale și școli. Cultura este o investiție pentru viitor”, a concluzionat managerul.
Acest apel vine într-un moment în care siguranța patrimoniului cultural devine o prioritate globală, iar evenimente precum cel din Olanda reiterează importanța protecției acestuia.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube