CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute intens circulate au suferit schimbări.
Decizia luată de CFR Călători afectează grav navetiștii, care se plâng de dificultățile întâmpinate în adaptarea la noile orare. Pe ruta Giurgiu-București, de exemplu, din cele șapte trenuri zilnice, trei au fost suspendate.
„Nu mi se pare OK pentru că multe persoane depind de transportul cu trenul și ar trebui să suplimenteze, nu să reducă din rute,” a declarat o tânără afectată de schimbări, conform ProTV.
Ore suplimentare neplătite și deficit de personal
Sindicaliștii susțin că problema majoră este lipsa fondurilor necesare pentru plata orelor suplimentare, în contextul reducerii posturilor vacante. Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, a explicat:
„Se taie în continuare posturile vacante, nu se lasă să se angajeze în locul celor care au ieșit la pensie, deci să se facă schimbul real de generații și nu se lasă nici să se plătească orele suplimentare.”
Rute importante, afectate
Suspendările nu se limitează doar la rutele slab circulate. Trenuri care leagă Bucureștiul de Brașov și Constanța au fost, de asemenea, reduse, cu patru garnituri mai puține în medie.
Reprezentanții companiei justifică măsura prin necesitatea respectării prevederilor legislative impuse de „Ordonanța Trenulețul.”
Ada Meseșan, purtătoarea de cuvânt a CFR Călători, a explicat:
Această acțiune are ca scop posibilitatea de a răspunde CFR Călători acelei modificări legislative numite Ordonanța Trenulețul și de aceea s-au făcut aceste operări.
Sindicaliștii avertizează că situația s-ar putea înrăutăți. „În următoarea perioadă vor fi anulate și mai multe garnituri,” au declarat aceștia, atrăgând atenția asupra riscurilor suplimentare pentru navetiști și economia locală.